Až se srovnají platy, vrátím se

9. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům fandím, vzkazuje Miroslav Pour z Německa. Za hranicemi léčí už osmým rokem.


Získat zkušenosti ve svém oboru v zahraničí. To byl hlavní důvod, proč se Miroslav Pour z Klatov rozhodl před osmi lety přijmout nabídku nemocnice v bavorském Zwieselu a odejít za prací z Čech.

Během let se na postu chirurga vypracoval, ani němčina mu nedělá problémy. Teď už čtvrtý měsíc působí na klinice v německém Weidenu. Dostal možnost zdokonalit se v tom, čemu se chce věnovat naplno: úrazové chirurgii, konkrétně chirurgii rukou.

„České a německé zdravotnictví se zásadně liší. Nejde o vybavenost nemocnic, ale o přístup k pacientům. Je tu nechuť léčit za malé peníze. A je to i o únavě lékařů při tak vysokých počtech přesčasů. Proto požadavky českých lékařů chápu a fandím jim,“ říká k současné situaci ve zdravotnictví Miroslav Pour.

I on začínal jako lékař v Čechách. Nejprve na pražské Bulovce, pak dva roky v místě svého bydliště, tedy v nemocnici v Klatovech. Už tehdy se ale začal ohlížet po práci v sousedním Německu.

Rozhodl se odejít

Zdeněk Bytel je rovněž lékař. V nemocnici v Klatovech pracuje na chirurgii už patnáctým rokem. Pátým rokem už je ve funkci zástupce primáře. Do nemocnice nastoupil hned po promoci v roce 1996. Teď je jedním z těch, kteří zvažují podat výpověď a z nemocnice odejít.

„Měsíčně odsloužím průměrně kolem sto třiceti přesčasových hodin. A podobně jsou na tom mí kolegové. To jsou zhruba dva pracovní úvazky u každého sloužícího lékaře. Přesčasová práce, to jsou práce v noci, o víkendech, svátcích. Přitom můj základní plat je jen o málo vyšší, než je průměrná hrubá mzda v republice,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí Bytel.

Konkrétní nabídku na jinou práci zatím klatovský lékař nemá. Ale má kontakty a ví, kam se obrátí.

Šance v zahraničí

Podle Zdeňka Bytela masivní odchody lékařů z českých nemocnic do zahraničí nebudou třeba. „Představitelé vlády snad pochopí závažnost situace a problém vyřeší. Jinak by ve většině nemocnic neměl kdo kvali? kovaně pacienty léčit a došlo by ke zhoršení péče,“ tvrdí Bytel.

Lékař Miroslav Pour si naopak myslí, že čeští lékaři mají v zahraničí šanci. „V nemocnicích ve Zwieselu i ve Weidenu, kde pracuji, je řada českých lékařů. Němci si uvědomují, že silný ročník lékařské populace odchází do důchodu a lidé stárnou. Proto nové zájemce i z řad lékařů z Čech berou. Dokonce jim nabízejí jazykové kurzy a jsou ochotni přijmout i čerstvé absolventy škol,“ vysvětluje Pour. Podle Poura je hlavním kritériem i výše platu za práci v nemocnici.

„Platový výměr je podstatně vyšší než v Čechách. Pokud by se tato stránka v českém zdravotnictví srovnala na úroveň německou, vrátil bych se znovu do Čech a rád,“ říká Pour. Za pravdu mu dává i klatovský lékař Zdeněk Bytel. „Za přiměřenou mzdu za práci lékaře považuji jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy v republice,“ dodává Bytel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?