Babiš chce limit na provoz zdravotních pojišťoven o 800 mil nižší

11. 4. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce o deset procent snížit limit, který nesmí zdravotní pojišťovny překročit ve svých provozních nákladech. Představovalo by to snížení o necelých 800 milionů korun, uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman v tiskové zprávě. Babiš v minulých dnech nazval zdravotnictví černou dírou na peníze, prezident Miloš Zeman mu dal za pravdu a premiér Bohuslav Sobotka pak řekl, že takové výroky jsou pohrdáním prací tisíců zdravotníků.


ČSSD, v jejímž čele stojí Sobotka, a Babišovo hnutí ANO se v minulých dnech přely o to, jakým způsobem kompenzovat nemocnicím zrušení stokorunové poplatky. Koaliční kabinet se pak ve středu dohodl na navýšení plateb za státní pojištěnce a na tom, že příští rok ministerstvo zdravotnictví poskytne na spolufinancování tohoto opatření miliardu korun z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navýšení plateb přinese letos 2,1 miliardy korun. Českým zdravotnictvím za rok proteče asi 290 miliard korun.

Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě uvedlo, že začalo pracovat na vyhlášce, kterou se určují pravidla fondového hospodaření zdravotních pojišťoven. „Pojišťovny patří do veřejného sektoru, hospodaří s veřejnými prostředky, není tedy možné je vynechat ve snaze docílit provozních úspor,“ uvedl Babiš. Dodal, že se svým záměrem se obrátil na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). O snížení provozních výdajů pojišťoven hovořili někteří politici už v minulých letech.

V systému veřejného zdravotního pojištění znamená sice podle Babiše 800 milionů relativně nízkou částku, přesto může zlepšit situaci mnoha lidí. „Snížení limitu bude znamenat, že prostředky zůstanou na základním fondu, ze kterého pojišťovny hradí zdravotní péči,“ uvedl úřad.

Snížení limitu by přitom podle ministerstva nemělo představovat pro zdravotní pojišťovny problém. „V roce 2014 mají totiž vzrůst ostatní provozní náklady, které zahrnují mimo jiné prostředky na reklamu, poradenské služby či práce v oblasti ICT, o více než půl miliardy korun, tedy o více než čtvrtinu. Příděl do provozního fondu má vzrůst v roce 2014 o téměř jednu a půl miliardy korun oproti roku 2011,“ uvedlo ministerstvo financí.

V roce 2011 činil podle jeho údajů skutečný příděl ze základního fondu zdravotních pojišťoven do jejich provozního fondu přibližně 6,1 miliardy, předloni 6,8 miliardy, loni by to mělo být 7,4 miliardy a letos to bude podle zdravotně pojistných plánů 7,6 miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?