Petr Hartman: Babiš versus Němeček

12. 11. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Svatopluk Němeček má štěstí, že nebyl do vlády nominován hnutím ANO. Pokud by tomu tak bylo, už by neseděl v křesle ministra zdravotnictví. Alespoň Andrej Babiš veřejně prohlásil, že by ho vyměnil. Svatopluk Němeček má zároveň smůlu, že v Sobotkově kabinetu nereprezentuje právě hnutí ANO. Kdyby tomu tak bylo, nestal by se fackovacím panákem, na kterém Andrej Babiš opakovaně demonstruje veřejnosti boj proti plýtvání se státními prostředky a proti korupci.


Až to vyvolává dojem, že hnutí ANO si Němečka v této roli svým způsobem pěstuje. Jeho odvoláním by ztratilo snadný terč.

Opakované zásahy do něj mohou totiž přispívat k růstu obliby hnutí ANO u voličů. Zdravotnictví je sféra, která se dotýká prakticky každého z nás. Střetávají se v ní různé protichůdné zájmy. Ročně jí protékají desítky miliard korun.

Část z nich je využívána nehospodárně. Někdy to vyvolává dojem, že jsou tyto finance spíše rozkrádány. Zároveň není úplně jednoduché dokázat, že tomu tak je a že za to nese trestní odpovědnost konkrétní osoba. Ve vedení ministerstva zdravotnictví se od vzniku České republiky vystřídalo už 18 lidí.

Někteří vydrželi jen pár měsíců.

Na prstech jedné ruky by se dali spočítat ti, kteří zůstali v čele resortu po celou dobu existence vlády. Z toho všeho lze odhadnout, že Svatopluk Němeček nemá velkou šanci úspěšné předchůdce napodobit.

Bude-li skutečně Andrej Babiš usilovat o to, aby skončil, spíše dříve než později toho dosáhne. I když to patrně nebude zadarmo. Ve stylu zub za zub, oko za oko, by mohl skončit například ministr dopravy Antonín Prachař, nebo ministryně spravedlnosti Helena Válková. T

aké oni bývají kritizováni za to, jak si ve svých funkcích počínají. Byť nejsou zatím vystaveni tak tvrdým a opakovaným atakům jako Němeček. V šachových partiích bývají často obětovány figury s cílem získat nakonec převahu a dát soupeři mat.

Otázkou zůstává, co má představovat výhru Andreje Babiše. Může to být lépe fungující zdravotnictví s průhledným systémem finančních toků. Může to být posílení vlivu na resort, ve kterém má zprostředkovaně přes investiční fond své zájmy. V

neposlední řadě může jít o oslabení pozice Bohuslava Sobotky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?