Babišův stetoskop

21. 6. 2016 12:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Jestli ČLK protlačí do volební kampaně více zdravotnictví, zbude méně místa na migrační krizi. Držme jí palce.




Obecně se má za to, že nemocnic je v Česku z pohledu efektivity i kvality péče příliš mnoho. Nejspíš je to pravda. Nicméně v posledních dnech je to spíš výhoda, protože pořád zbývají alespoň nějaké, v nichž se nepořádají politické mítinky, ale léčí se v nich lidé. Ve spoustě zdravotnických zařízení si poslední dobou podávají kliku politici toužící dát najevo, jak moc jim záleží na lékařích a jejich problémech či názorech. Spanilé jízdy po špitálech pořádá nejen ministr zdravotnictví, ale už i ministr financí a premiér.

Ministr v převleku

Andrej Babiš dokonce zašel tak daleko, že se na jednu z návštěv navlékl do lékařského pláště a kolem krku nonšalantně přehodil stetoskop. Je to zhruba stejně vkusné a vhodné, jako kdyby Svatopluk Němeček přijel navštívit stíhače z čáslavské 211. letky v generálské uniformě. V půjčovně kostýmů by něco podobného pravděpodobně sehnal, ale jen stěží by tím někoho přesvědčil, že je v podstatě vojenský pilot, tím méně přítomné vojáky. Ale třeba je to nová záliba ministra financí, a až bude vyjednávat o osudu horníků z OKD, oblékne fáračky a chopí se kahanu.
Zejména Babišovy návštěvy, jimiž zcela nepokrytě leze do kompetenčního zelí svému vládnímu kolegovi Němečkovi, vzbudily velký ohlas, a dokonce zaznělo i několik divokých, bezmála konspiračních teorií. Jedna z nich - z novinářského pera -mluvila o tom, že jelikož Babišův fond Hartenberg Capital hodlá nakupovat zdravotnická zařízení, jsou Babišovy cesty vlastně jakýmsi utajeným due diligence potenciálních akvizic. K tomu se váže další teorie, ta už je přímo z kruhů České lékařské komory, že se Babiš svým krkounským přístupem ke mzdovým požadavkům lékařů snaží české zdravotnictví zruinovat a vyhladovět, aby jej mohl skoupit za nižší cenu. To jsou ale dost absurdní úvahy.

Klíčové téma voleb

Vysvětlení Babišova chování bude pravděpodobně mnohem méně komplikované. Za pár měsíců budou krajské volby. Česká lékařská komora se rozhodla vstoupit do kampaně akcí „Zdravotnictví volá o pomoc“ a úspěšně se jí to podařilo. Ministr Němeček se rozhodl, že politicky pohodlnější bude proti lékařské akci nebojovat, nýbrž se na ní svézt. A tak lékařům za podpory premiéra slibuje modré z nebe a miliardy k tomu. S tím přirozeně naráží u ministra financí, který si to ale zase přece jenom nechce rozházet ani s lékaři, natož s pacienty. Jeho návštěvy nemocnic jsou ve skutečnosti kontrakampaní proti Němečkovi, jehož nepokrytě obviňuje z neschopnosti řídit resort.
Na každý pád se nyní zdá, že lékařská komora za podpory profesionálů z agentury Ewing PR uspěla, přinejmenším pokud jde o to, čemu se říká nastolení agendy. Vypadá to, že po osmi letech nás zase čekají krajské volby, v nichž bude zdravotnictví klíčovým tématem. Bude to o něco sofistikovanější než tehdejší socialistické tažení proti třicetikorunovým poplatkům, debata o financování bude širší a zcela nenapravitelní optimisté by mohli vidět jistou šanci, že k něčemu povede. Nicméně i kdyby nevedla, vzhledem k tomu, jaká jiná témata se do volebních kampaní tlačí a jak se k nim přistupuje, je i neplodná debata o zdravotnictví úplně zlatá. Pokud se ČLK podaří udržet tempo a zabrat v kampani místo, které by jinak zaplňovala varování před islamizací Pardubicka, bude to cenný příspěvek české politické kultuře.

O autorovi| Martin Čaban, Autor je komentátorem deníku E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?