Babišův úřad prověřoval nákupy zdravotnické techniky

21. 4. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo financí přineslo koncem března informaci o tom, že nemocnice a zdravotní pojišťovny nepořizovaly hospodárně defibrilátory a další kardiologické zdravotnické prostředky. Analýza ukázala, že zdravotnická zařízení nakupovala od dodavatelů za vyšší ceny a pojišťovny proplácely předražené částky.




Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vedení resortu zdravotnictví opakovaně kritizuje a doporučuje změny. „Zdravotnictví je stále málo transparentní, pořád nevidíme konkrétní úhrady poskytovatelů zdravotní péče. Nerozumím tomu, proč privátní zdravotnictví vydělává a je úspěšné, ale krajské a státní ne. Nevím, proč stát a kraje zdravotnické prostředky nenakupují centrálně,“ uvedl Andrej Babiš. Od svého nástupu do funkce se zajímá o zdravotnictví prý proto, že jím proteče ročně kolem 250 miliard korun.
V této souvislosti je třeba zmínit, že ministr financí začal před časem podnikat i ve zdravotnictví. Do správy investičního fondu Hartenberg, který spoluzaložil, patří například centrum reprodukční medicíny ISCARE či poliklinika ve Velkém Meziříčí. Fond soustředil svá zdravotnická zařízení v holdingu FutureLife, na Slovensku a v Česku jich má nyní 16.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se proti kritice hned ohradil. „Samozřejmě, že změny děláme, oznámili jsme centrální nákupy a další záležitosti, ale ne všechno jde udělat za den. Myslím si, že i zvýšení daňových výnosů o 50 miliard korun, jak bylo avizováno, se také nepovede za několik měsíců,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Nová legislativa

Nemocnice podle autorů analýzy pořídí zdravotnické prostředky (ZP) za určitou cenu, která bývá vyšší, než by musela být. Zdravotnické zařízení pak pojišťovně vykáže ještě vyšší cenu, často maximální možnou. Rozdíl si nemocnice nechá a využije ho třeba ve ztrátových provozech.
Podle právníka ministerstva financí Adama Vojtěcha například maximální cena určitého typu defibrilátoru činila od roku 2008 do roku 2010 kolem 1,25 milionu korun, od září 2013 ale už jen 280 tisíc korun. Za tři a čtvrt roku tak klesla o 78 procent. Fakultní nemocnice Olomouc za defibrilátor vykázala 1,23 milionu, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) přitom 860 tisíc. Maximální cena od pojišťoven byla 1,25 milionu. Pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady měla v roce 2010 za defibrilátor od VZP dostat 700 tisíc, od jiných pojišťoven ale 1,15 milionu. „Nemocnice vykázaly různé ceny různým pojišťovnám. Kdyby pojišťovny data sdílely, zjistily by, že částky jsou mimo realitu. Mělo okamžitě dojít k úpravě ceny,“ uvedl právník Vojtěch.
Podle Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců, který na analýze spolupracoval, stál v roce 2011 určitý typ defibrilátoru 255 tisíc. Nemocnice si ale dohodla s dodavatelem cenu 460 tisíc korun a zdravotní pojišťovna jí uhradila 850 tisíc.
Transparentnost nakládání se ZP by měl napomoci nový zákon o zdravotnických prostředcích, který platí od počátku dubna. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nyní spouští nový registr ZP, kam budou mít nově přístup také zdravotní pojišťovny. Na SÚKL pravděpodobně v budoucnu spadne také povinnost stanovovat úhrady ZP. O záměru ministerstva stanovit úhradu obdobně, jako je tomu u léčivých přípravků, se dočtete v příštím čísle ZaM.

Dojde na inkontinenci

Na pokles cen zdravotnických prostředků tlačí v systému také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) Podle mluvčího Oldřicha Tichého má pojišťovna od března nový číselník s cenami. „Nově nastavené maximální ceny by měly co nejvíce odpovídat reálné hodnotě na trhu,“ uvedl Oldřich Tichý. Dodal, že s cenami se „skutečně řadu let výrazněji nehnulo“, nynější vedení pojišťovny po svém nástupu v roce 2013 na jejich snížení ale tlačí.
„Současné vedení VZP dělá vše pro to, aby byl v systému maximální pořádek. Je ale třeba si uvědomit, že před nástupem stávajícího vedení, v době, kdy byla ředitelkou odboru léčiv a zdravotnických prostředků MUDr. Soharová, se s cenami řady zdravotnických prostředků zhruba pět let prakticky nehnulo. Zároveň je třeba mít na mysli, že neustále přibývají nové zdravotnické prostředky, ceny se vyvíjejí, mění. Pořádek v úhradách je proto třeba udržovat neustále,“ vysvětlil naší redakci nápravu maximálních cen ZP mluvčí Tichý.
Další oblastí, kde bude nyní Všeobecná zdravotní pojišťovna ceny maximálně přibližovat reálným cenám, jsou inkontinenční pomůcky, kde je momentálně největší rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími výrobky v rámci obdobných kategorií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?