Bábovka recept: olejová je vláčná a rychlá. Dá se ale připravit i zdravěji s tvarohem a špaldou

23.09.2025
přidejte názor

Prakticky v každé české rodině existuje alespoň jeden osvědčený recept na bábovku. Někdo si rád dá k nedělní kávě nadýchanou mramorovou, jiný zase preferuje šťavnatou tvarohovou. Skutečně bleskovým receptem je olejová bábovka, kdy stačí jen vyšlehat bílky a smíchat s moukou, cukrem, žloutky a olejem. Pokud chcete trochu zdravější moučník, nahraďte bílou moukou špaldovou a přidejte tvaroh.

Klasický recept na bábovku pocházející z 19. století pracuje s třeným nebo kynutým těstem. Dnes se často pečou bábovky ořechové, tvarohové či z bezlepkové mouky. Do těsta je možné nastrouhat také různé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, mrkev či cukety. My jsme si pro vás připravili dva osvědčené recepty – tradiční olejovou bábovku a odlehčenou tvarohovou, ve které se místo bílé mouky používá špaldová.

Co se dozvíte v článku
  1. Olejová bábovka recept: rychlá klasika
  2. Tvarohová bábovka recept: fit verze se špaldovou moukou
  3. Další oblíbené bábovky
  4. Co přidat do těsta na bábovku?
  5. Nebojte se polevy
  6. Bábovka, nebo Gugelhupf?

Olejová bábovka recept: rychlá klasika

60 minut
1 kus

Ingredience

  • 350 g polohrubé mouky,
  • 1 kypřicí prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 250 g cukru krupice,
  • 3 vejce,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,
  • 1 hrnek mléka.

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v samostatné míse na pevný sníh.
  2. Do druhé mísy přijdou žloutky s cukrem a olejem. Ručním šlehačem z nich vyšlehejte pěnu.
  3. Poté můžete začít pomalu přisypávat mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko. Šlehejte, dokud nevznikne těsto.
  4. Nakonec do těsta opatrně zapracujte tuhý sníh. Vmíchávejte ho po částech ručně.
  5. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte do formy těsto a dejte bábovku péct do trouby předehřáté na 170 °C.
  6. Bábovku pečte 45–50 minut. Ke konci pečení proveďte kontrolu špejlí. Pokud se na ní nepřichytí žádné těsto, je upečená.
Hodnocení
4.9 152x

bábovka světlá

Tvarohová bábovka recept: fit verze se špaldovou moukou

60 minut
1 kus

Ingredience

  • 250 g celozrnné špaldové mouky,
  • 1 kypřicí prášek do pečiva,
  • 250 g tvarohu,
  • 150 g kokosového oleje,
  • 100 g čekankového sirupu,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 4 vejce.

Postup

  1. Nejprve oddělte žloutky od bílků. Dále si připravte větší mísu, ve které utřete povolené máslo se žloutky, čekankovým sirupem a vanilkovým cukrem.
  2. Postupně k nim zašlehávejte kokosový olej a mouku s kypřicím práškem. Ve druhé míse vyšlehejte bílky v tuhý sníh. Opatrně je pak zapracujte do těsta. Přidejte vždy menší část sněhu a lehce ji metlou zamíchejte.
  3. Hotové těsto nalijte do formy na bábovku, kterou jste předtím vytřeli troškou tuku a vysypali moukou.
  4. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut. Ke konci pečení píchněte do těsta špejlí, ať máte jistotu, že je uvnitř opravdu upečená.
Hodnocení
4.8 61x

Další oblíbené bábovky

Bábovka představuje jeden z dezertů, který má opravdu obrovské množství variant. Dokonce existují i slané bábovky, kdy se v bábovkové formě zapékají uzeniny, maso a vajíčka. Většina hospodyněk ale vybírá osvědčené recepty na sladké bábovky. Kromě výše zmiňované olejové a tvarohové jsou oblíbené:

  • Hrníčková bábovka recept: suroviny se odměřují na hrnečky, takže nepotřebujete kuchyňskou váhu. Těsto bývá třené nebo olejové.
  • Banánová bábovka recept: do těsta na bábovku se přidává rozmačkaný banán. Opravdu hodně zralé banány jsou dostatečně sladké, aby částečně nahradily cukr nebo jiné sladidlo.
  • Ořechová bábovka recept: variace, kdy se do těsta přidá hrnek nebo i víc nastrouhaných ořechů (odpovídající množství mouky se odebere).
  • Šlehačková bábovka recept: rychlý recept na vláčnou bábovku, kdy se místo mléka používá smetana ke šlehání. Čím tučnější, tím lepší. Pro zjemnění těsta je možné použít také kysanou smetanu, podmáslí nebo majonézu.
  • Mramorová bábovka recept: část těsta se dá stranou a obarví se kakaem. Dvoubarevná bábovka není náročná na přípravu, přesto vypadá po rozkrojení atraktivně. Takto můžete obarvit prakticky každé těsto na bábovku.

Co přidat do těsta na bábovku?

Základní těsto na bábovku se dá hodně ozvláštnit už tím, že do něj zamícháte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru, pomerančovou šťávu, strouhaný kokos, nasekané oříšky, kousky čokolády, kakao nebo mák. Záleží opravdu jen na vás, co máte rádi.

Chuť a vůni moučníku můžete hodně ovlivnit použitým kořením. Doporučuje se zkusit skořici, kardamom, badyán či perníkové koření. Jestliže chcete, aby byla bábovka krásně žlutá, vsaďte na kurkumu.

Další zajímavou, a přesto jednoduchou vychytávkou je použití čerstvého ovoce či zeleniny. Mrkev, jablko, cuketu či dýni můžete do těsta nastrouhat a nahradit jimi částečně mouku. Banán se většinou rozmačká nebo rozmixuje.

Pokud ale nechcete úplně měnit chuť a texturu těsta, doporučuje se ovoce nasypat na povrch těsta až ve chvíli, kdy ho nalejete do formy. K tomuto účelu můžete využít borůvky, rybíz, maliny či jiné bobulovité ovoce.

Nebojte se polevy

Bábovku ale můžete vylepšit klidně až po upečení. Stačí připravit chutnou polevu, kterou upečený moučník polejete. Volba druhu polevy je čistě na vás. Někdo má rád klasiku v podobě čokolády s trochou másla.

Chybu ale určitě neuděláte ani s lesklou citronovou polevou. A třeba k banánové nebo ovocné bábovce se bude skvěle hodit karamelová poleva. Aby byl estetický dojem opravdu dokonalý, přidejte ještě posypku z drcených oříšků, nastrouhaného kokosu nebo kousky ovoce.

Bábovka, nebo Gugelhupf?

Bábovku většina z nás vnímá jako ryze český fenomén. Skutečně patří mezi tradiční české moučníky, ale těší se velké oblibě také v jiných evropských zemích. Často se s ní můžete setkat v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku.

V českých zemích se první formy s charakteristickým otvorem uprostřed objevily v 15. století. Tehdy byl výraz bábovka určen právě pro tuto formu. Později se tak začal označovat i samotný dezert. Pojem bábovka byl pravděpodobně odvozen ze slova „bába“.

Jak vám bábovka nejvíce chutná?

Dezert podobný bábovce se těšil velké oblibě v 19. století. Pochutnával si na něm dokonce sám rakouský císař František Josef I. z habsbursko-lotrinské dynastie. V rakouské kuchyni tak vznikl moučník Gugelhupf. Původní receptura oblíbená císařem se neobešla bez velkého množství másla, cukru, čokolády, sušeného ovoce, oříšků a rozinek máčených v rumu.

Gugelhupf dnes dostanete v rakouských kavárnách a pekárnách v nejrůznějších obměnách. Vlastně se ani moc neliší od naší české bábovky. Nejoblíbenější je Gugelhupf z kynutého těsta a s mramorováním.

Zdroje: coopclub.cz, cukrovka.cz, strednicechy.rozhlas.cz, bbcgoodfood.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek