Bakterie legionella byla v přerovských domech zlikvidována

15. 1. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníkům se podařilo zlikvidovat bakterii legionella, která byla na sklonku loňska objevena v osmi přerovských bytových domech. Dva z nich byly přitom domy s pečovatelskou službou. Město se kvůli tomu v prosinci pustilo do dezinfekce rozvodů teplé vody, Zdravotní ústav Brno nyní potvrdil, že byl zásah úspěšný.


Všechny dezinfikované objekty po zásahu splnily limit povolený v příslušné vyhlášce. Město kvůli těmto problémům plánuje letos další dvě kontroly, řekla ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou. Odborníci její zvýšený obsah objevili v osmi přerovských domech. Lidem z dotčených objektů doporučili do doby, než se množství bakterie podaří snížit, nepoužívat teplou vodu na sprchování. „Do konce týdne budou obyvatelé z dotčených domů informováni o výsledku kontroly. Omezení pro ně stále platilo, tímto se ruší,“ uvedla mluvčí radnice Chalupová. Doplnila, že za dezinfekci vody město zaplatilo odborné firmě 172.000 korun.

Přerovská radnice chce mít situaci pod kontrolou i do budoucna. Proto jsou na letošní rok naplánovány další dvě namátkové kontroly, které se zaměří na případný zvýšený výskyt této bakterie. „Jedna se uskuteční na jaře v průběhu dubna až května, druhá na podzim a to během října až listopadu,“ řekla Chalupová.

Bakterie legionella se šíří zejména ve vodovodních trubkách, klimatizacích, sprchách a v chladicích systémech. Její výskyt je prý nižší v měděných trubkách, naopak rizikovější jsou trubky z různých umělých materiálů. Prevenci proti rozmnožování bakterií představuje udržování teploty horké vody na minimálně 60 stupních Celsia, u studené na nejméně 25 stupních Celsia. Pokud se zjistí výskyt bakterie, je potřeba potrubí pořádně vypláchnout vodou o dostatečně vysoké teplotě.

Přerovský magistrát provádí kontrolu svých domů prostřednictvím zdravotního ústavu. Naposledy se v Přerově potýkali odborníci s legionellou v létě 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?