Bangladéš oznámil první případ nákazy nebezpečným virem MERS

16. 6. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
První případ onemocnění nebezpečným koronavirem MERS oznámil Bangladéš. Nakaženým je americký občan původem z Bangladéše, který přicestoval do své vlasti přes Abu Zabí, uvedly podle zahraničních agentur místní úřady.


Třiapadesátiletý pacient je ošetřován na jednotce intenzivní péče nemocnice v Lhase. Virus se tak podle dostupných údajů objevil už ve 22 zemích.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. Podle nejčerstvějších údajů tamního ministerstva zdravotnictví se od té doby v zemi nakazilo virem 688 osob a 282 z nich zemřelo. Virus se z království rozšířil do dalších zemí oblasti a také do USA a některých jiných států, ale nikde počty nakažených a mrtvých nejsou tak dramatické jako v Saúdské Arábii.

Zprávy o MERS znepokojují muslimské státy, protože 28. června začne muslimský postní měsíc ramadán a mnozí věřící zamíří do Saúdské Arábie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?