Bárta jednal o osudu mariánskolázeňské nemocnice

20. 2. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen co se Vít Bárta ujal nového postu předsedy Věcí veřejných, vrhl se do dění v regionech. V Mariánských Lázních se zajímal o osud místní nemocnice.


Vít Bárta se sešel se starostou Zdeňkem Králem a předsedkyní krajské rady Věcí veřejných Soňou Puškašovou Riedlovou. Ta se domnívá, že vedení města v jednáních, která byla pro osud nemocnice klíčová, nehájilo zájem svých občanů tak, jak mohlo a mělo.

„Město opakovaně nevyužilo možnosti napadnout smlouvu o prodeji nemocnice pro její hrubé porušení. Za její záchranu se příliš neangažovalo ani při podzimním vyjednávání s pojišťovnami, kterého se zúčastnil místostarosta Horký,“ uvedla.

Starosta Zdeněk Král se hájil: „Pro nemocnici jsme udělali maximum z pozice menšinového vlastníka. Zabezpečili jsme hlavně její chod. Smlouvu o prodeji nemocnice jsme zatím nenapadli, protože k tomu nemáme nějaký větší důvod,“ upřesnil.

„Vlastníka jsme už vyzvali k nápravě, ten však argumentuje velikou ztrátovostí. Je to běh na dlouhou trať. Do budoucna ovšem nevylučujeme, že smlouvu právně napadneme,“ dodal Král.
„Jednal jsem s panem starostou, ale také s iniciátorem petice NE uzavření nemocnice Tomášem Stránským,“ uvedl Vít Bárta.

„Město vyhodnotilo současnou situaci jako dobrou, pan Stránský byl ovšem jiného názoru. Starosta Král mi při jednání sdělil, že město bude přispívat částkou čtyř milionů na provoz nemocnice a problém úpadku vidí v nekoncepčním udělování zdravotnických licencí zdravotnickým zařízením ve městě, která odčerpala pacienty nemocnici,“ dodal.

Podotkl, že bude interpelovat u ministra zdravotnictví Leoše Hegera na koncepčnost zdravotnictví v Karlovarském kraji a že bude vyvíjet mediální tlak k tomuto problému. Vyjádřila se také jednatelka mariánskolázeňské nemocnice Miluše Tuková. Ta vidí úpadek nemocnice v celkové situaci s pojišťovnami v ČR.

„Zdravotní pojišťovny zpřísnily podmínky pro zdravotnická zařízení. Nyní je tedy těžší něco uzavřít. Vůbec jsme nepočítali s tím, že by s námi neuzavřely smlouvu na urologické oddělení,“ vysvětlila. Dodala také, že jsou kupní smlouvy na nemocnici v Mariánských Lázních psané dosti nešťastně a je na právnících obou stran, jak si je vyloží. Podle Tukové je také možné úplné ukončení provozu jakéhokoliv oddělení nemocnice v tom případě, pokud s ním zdravotní pojišťovny nesepíší nové smlouvy. To je právě případ místní nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?