Baťova nemocnice ve Zlíně přišla o třicetimilionovou dotaci z EU

18. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) přišla o třicetimilionovou dotaci z fondů EU na rekonstrukci a dostavbu budovy dětského oddělení. Na dotaz opozičního zastupitele Pavla Botka (KDU-ČSL) to na dnešním krajském zastupitelstvu potvrdil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPO).


Podle něho chybovalo vedení nemocnice, které by kraj mohl kvůli kauze obměnit. KNTB případ odmítla komentovat.

Celkový objem investice činil podle Nečase kolem 55 milionů korun. „Šlo o to, zkoncentrovat veškerou péči o děti do jedné budovy, protože v současné době jsou malé děti v pavilonu 7, což je starý pavilon z baťovské doby, který je nevyhovující,“ řekl ČTK Nečas s tím, že nadstavba nového patra v budově přiléhající na porodnici by problém vyřešila. Podle náměstka měl být projekt dokončen do 30. června 2015, termín mohl být i prodloužen.

„Nyní již ale nebude možné projekt realizovat. Pokud by se mělo teď znovu vybírat (dodavatele), už by se to nestihlo. O 30 milionů tak nepřijde jenom nemocnice, ale v podstatě celý Zlínský kraj,“ uvedl Nečas. „KNTB odmítla dotaci kvůli liknavosti a neschopnosti zorganizovat výběrové řízení,“ nebral si servítky Botek. Podle Nečase věc prověří dozorčí rada krajských nemocnic a navrhne krajské radě řešení. Vedení KNTB se podle mluvčí nemocnice Karly Havlíkové nebude do projednání v orgánech hejtmanství k věci vyjadřovat.

„Z mého pohledu je to dost zásadní manažerské pochybení nemocnice a já osobně bych navrhoval určité změny v jejím vedení,“ doplnil Nečas. Podle něj výbor regionálního operačního programu rozhodl o přidělení dotace až do výše 30 milionů letos v únoru. Vedení KNTB podle Nečase kraji oznámilo zrušení zadávacího řízení na dodavatele stavby a odstoupení od projektu minulý týden.

Vedení nemocnice podle hejtmanova náměstka uvedlo dva důvody svého postupu. „Prý dostalo pozdě informaci o přidělení dotace a také chce současně provádět zateplení budovy chirurgie, což by organizačně nebylo schopno zajistit,“ doplnil Nečas. Oba důvody vnímá jako neopodstatněné. Upozornil na to, že nemocnice vypsala výběrové řízení až v květnu, i když o přidělení dotace věděla od února.

„Máme na to doklady. Co se týká zateplování budovy chirurgie, vedení nemocnice nepožádalo kraj o schválení tohoto záměru, což je jeho povinnost. Také se domnívám, že není vhodné v zimním období, kdy probíhá více operací, budovu chirurgie zateplovat. Mnohem výhodnější by bylo udělat to v letním období,“ uzavřel Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?