Baťova nemocnice zastavila propad v hospodaření

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Zlínská Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) má poprvé od roku 2008 reálný hospodářský výsledek v kladných číslech. Podařilo se tak zastavit propad, který činil za stejná čtvrtletí minulých let desítky milionů korun.




Podle propočtů by měl zisk nemocnice za první čtvrtletí tohoto roku dosáhnout 4,7 milionu korun.

Novému vedení se daří

„Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří nemocnici podporují, pro pacienty, zaměstnance, dodavatele i zřizovatele. Novému vedení se daří uskutečňovat soubor změn v oblasti provozní, ekonomické, obchodní, personální a systému řízení, což vede k lepším hospodářským výsledkům,“ uvedl ředitel KNTB Pavel Calábek.
Podle jeho názoru nemocnici pomohlo zavedení elektronických aukcí, vícestupňové kontroly vykazování výkonů vůči zdravotním pojišťovnám a také uskutečnění řady personálních změn na klíčových postech. V neposlední řadě má na dobrý výsledek vliv i nová úhradová vyhláška.
„Samozřejmě nadále dodržujeme striktní úsporná opatření v rámci investic a nákupu přístrojů. V této oblasti se zaměřujeme jen na nutnou obnovu havarijních stavů nebo se spoluúčastí dotačních titulů,“ uvedl ředitel Calábek.

Lepší vyjednávací podmínky

I přes úsporná opatření se nemocnici povedlo obhájit status onkologického, iktového, perinatologického a kardiovaskulárního centra. Jako jediná nemocnice v kraji také poskytuje péči ve všech specializovaných oborech 24 hodin denně. V roce 2013 v ní bylo hospitalizováno na 40 tisíc pacientů.
V dubnu nemocnice od svého zřizovatele – Zlínského kraje – obdržela úvěr ve výši 140 milionů. Tyto peníze byly použity na úhradu závazků dodavatelům, což zkrátilo dobu splatnosti pohledávek o pět měsíců. „To nám dává pro další období výrazně lepší vyjednávací podmínky vůči dodavatelům,“ upozornil Pavel Calábek. Snižovat dluhy se nemocnici daří i vůči společnosti, která restrukturalizuje její pohledávky vůči dodavatelům; nyní tyto závazky činí 6 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?