Bayer hodlá v Německu zrušit 4500 pracovních míst

10. 4. 2019 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer hodlá v Německu zrušit 4500 pracovních míst. Snižování počtu zaměstnanců je součástí restrukturalizace, která má výrazně posílit produktivitu a ziskovost podniku po převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto.


Ve světě chce podnik Bayer zrušit zhruba 12.000 pracovních míst, což představuje asi 10 procent jeho celkové pracovní síly. Škrty v zaměstnanosti na domácím trhu, kde je ochrana pracujících vysoká, ale budou citlivé a potenciálně nákladné, uvedla agentura Bloomberg.

V Německu podnik zaměstnává 32.100 osob, takže o práci v něm přijde asi 14 procent z nich. Podle zdrojů agentury Bloomberg obeznámených se situací se tento krok týká zhruba 3000 pozic ve sféře informační technologie a v administrativě. Výplatní listina bude, v návaznosti na akvizici Monsanta, zkrácena i v zemědělské divizi.

Společnost Bayer už dříve oznámila, že snižování počtu zaměstnanců bude uskutečňovat do konce roku 2021.

Bayer loni v červnu dokončil převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto za zhruba 63 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč). Spojení, jež vytvořilo největšího dodavatele produktů pro zemědělskou výrobu, je největší zahraniční akvizicí, jakou kdy některý z německých podniků uskutečnil.

Akcie Bayeru, které ztrácejí zhruba 0,3 procenta, jsou v poslední době pod tlakem kvůli žalobám na herbicid Roundup. Společnost Bayer popírá tvrzení, že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu. Šéf firmy Werner Baumann zdůrazňuje, že reorganizace nemá s kauzou nic společného.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?