Bayer koupí od Roche divizi volně prodejných léků

20. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer koupí divizi volně prodejných léků švýcarského farmaceutického koncernu Roche za 2,38 miliardy eur. Nově vzniklá skupina se zařadí mezi tři největší producenty volně prodejných leků na světě...


FRANKFURT - Včera to oznámil generální ředitel Bayeru Werner Wenning.

Nová společnost bude mít 6700 zaměstnanců ve 120 zemích světa. Bayer nově získá výrobní továrny v Německu, Francii, Argentině, Maroku a Indonésii. Nová firma bude sídlit v New Jersey v USA a jejím šéfem se stane Gary Balkema, současný prezident divize volně prodejných léků Bayeru.

Akvizice zahrnuje také podíl Roche ve společném podniku na produkci volně prodejných léků v USA, který provozuje spolu s Bayerem. Roche původně s prodejem tohoto podílu nepočítala. Švýcarská společnost si však ponechá majoritní podíl v Japonské divizi Chugai Pharmaceutical.

Rozhodnutí Bayeru přichází krátce poté, co se německá firma rozhodla oddělit svoji chemickou divizi Lanxess, která se na celkových tržbách firmy posílela pětinou. Roche oznámeným prodejem divize ukončila svůj plán na prodej části jmění a získané finance chce použít na posílení rozvahy a expanzi jádrových aktivit, tedy léků na předpis.

Podle analytiků je dohoda pozitivní pro obě společnosti, i když cena je příznivější spíše pro Roche než pro Bayer. Akvizice podpoří celou zdravotnickou divizi Bayeru, která se v uplynulém období musela vyrovnat s problémy kvůli léku na snížení cholesterolu Baycol, který byl spojován se stovkou úmrtí.

Akvizicí se pod jednu střechu dostanou léky jako Aspirin či zažívací pastilky Rennie. Divize Bayeru je silná hlavně v oblasti léků na bolest, zatímco prodávaná divize Roche má silné postavení v oblasti vitaminů, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?