Bayer plánuje zaměřit se výhradně na Life Science

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Farmaceutická společnost Bayer se v budoucnu hodlá zaměřit výhradně na byznys v oblasti Life Science – HealthCare a CropScience – a provést úpis akcií MaterialScience na akciovém trhu jako samostatné společnosti.




„Máme v úmyslu vytvořit dvě špičkové globální korporace: Bayer jako prvotřídní společnost zabývající se vývojem nových léčiv v oblasti Life Science, a MaterialScience jako předního hráče na poli polymerů,“ uvedl výkonný ředitel společnosti dr. Marijn Dekkers.

Přímý přístup ke kapitálu

V posledních letech se těžiště činnosti společnosti Bayer výrazně posunulo směrem k činnosti v rámci Life Science. Došlo k úspěšnému uvedení nových farmaceutických výrobků na trh a rozvoji v oblasti CropScience. Po pravidelném hodnocení obchodního portfolia se představenstvo proto rozhodlo směřovat společnost do těchto oblastí činnosti. Life Science v současné době již tvoří asi 70 procent prodeje koncernu Bayer a 88 procent EBITDA před odečtením zvláštních položek.
Během příštích 12 až 18 měsíců se plánuje úpis společnosti MaterialScience na burze jako samostatné společnosti. Hlavním důvodem pro tento krok je umožnit společnosti MaterialScience přímý přístup ke kapitálu, aby jej mohla v budoucnu rozvíjet. Tento přístup již nelze dostatečně zajistit uvnitř skupiny Bayer kvůli značným investičním potřebám oblastí Life Science v oblasti jak strukturálního, tak i vnějšího růstu.

Vyšší výdaje na výzkum

„Společnost Bayer bude i nadále působit jako společnost s atraktivním a vyváženým portfoliem a primárním zaměřením na růst,“ vysvětlil Marijn Dekkers. Za tímto účelem firma hodlá zvýšit své výdaje na výzkum a vývoj, selektivně posílit výzkum v oblastech zdravotní péče HealthCare a ochrany rostlin CropScience a pokračovat v úspěšné komercializaci farmaceutických výrobků uvedených na trh v poslední době. „Pevně věříme, že společnost MaterialScience bude moci využívat své samostatné postavení k využití svých stávajících silných stránek ještě rychleji, účinněji a pružněji na poli globální konkurence,“ dodal výkonný ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?