Bayer prodá firmu Dr. Scholl's americké společnosti

24. 7. 2019 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá chemická a farmaceutická společnost Bayer AG prodá za 585 milionů dolarů svou firmu Dr. Scholl's americkému investičnímu podniku Yellow Wood Partners. Bayer, který po převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto prochází rozsáhlou restrukturalizací, to uvedl ve svém sdělení s tím, že mu to umožní soustředit se na jádro jeho činnosti.


Společnost Dr. Scholl's podniká v oblasti péče o nohy a byla založena před 110 lety ve Spojených státech. Loni jí výroba vložek, krémů na nohy, pilníků na chodidla a dalších podobných produktů vynesla tržby ve výši 234 milionů dolarů (5,3 miliardy Kč). Obchod ještě musejí schválit dozorčí orgány a podle agentury AP by měl být uzavřen v letošním čtvrtém kvartálu.

Bayer loni v červnu dokončil převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto za zhruba 63 miliard dolarů. Spojení, jež vytvořilo největšího dodavatele produktů pro zemědělskou výrobu, je největší zahraniční akvizicí, jakou kdy některý z německých podniků uskutečnil.

Firma je v poslední době pod tlakem kvůli americkým žalobám na herbicid Roundup, jenž vyrábí právě Monsanto. Bayer popírá tvrzení, že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu. Prostředky utržené z Dr. Scholl's by mu podle listu The Financial Times mohly posloužit k odškodnění. Americké soudy již vyhodnotily škody ve spojitosti s Roundupem na více než dvě miliardy dolarů a zabývat se ještě mají dalšími 13.000 případů, píše deník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?