Bazény v populárních letoviscích jsou zdravotně závadné

6. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina koupališť v populárních turistických středisích nesplňuje základní hygienické normy. O průzkumu britské Asociace spotřebitelů (Consumers Association) informoval magazin Which? Výzkum sledoval 80 koupališť na Majorce a Korfu. Jen dvě z nich byly shledány zdravotně nezávadné...


Každé čtvrté koupaliště představuje podle hygieniků zdravotní riziko.

„Výsledky studie ukazují, že turisté navštěvující koupaliště v těchto lokalitách hazardují se svým zdravím,“ uvedl Kim Winter z časopisu Which?

Silně kontaminovaná voda

Hygienčtí pracovníci provedli testy v letoviscích Alcudia a Puerto de Pollensa na Majorce a Sidari na Korfu. V šesti bazénech byla voda silně kontaminovaná bakteriemi pocházejícími ze stolice (zřejmě v důsledku přítomnosti velmi malých dětí v bezénu). Tyto bakterie mohou způsobovat průjem, zvracení, křeče v žaludku a horečku.

Testy také ukázaly vysoký obsah chloru. V sedmi zkoumaných bazénech byla hladina chloru tak vysoká, že koupajícím osobám může hrozit podráždění očí a kůže.

Kim Winter uvedl, že je třeba, aby Evropská unie přijala přísnější pravidla pro kvalitu vody v bazénech a zavedla důkladné inspekce, které by tento jev pravidelně monitorovaly.

ZDROJ:

**

**Holiday pools 'are health risk'

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 6.1. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?