BBC: Česko klecemi v ústavech porušuje podmínku vstupu do EU

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika přijala jako jednu podmínek vstupu do Evropské unie, že zruší klece v psychiatrických ústavech. Přesto se to dosud nestalo a tato praxe stará sto let nadále trvá, uvedla reportérka stanice BBC Radio 4. Reportáž cituje psychiatra Jana Pfeiffera, podle něhož jde o porušování práv pacientů a ČR je v tomto ohledu "banánová republika"...


LONDÝN - Uvádí ale také stanovisko primáře Pavla Baudiše z Psychiatrického centra Praha, podle něhož jde v první řadě o estetický problém.

V lékařské praxi je podle jeho slov řada postupů, které nejsou estetické, ale pomáhají.

BBC uvádí, že není znám počet postelí s klecemi v ČR a že jejich využití není monitorováno. Ministerstvo zdravotnictví reportérce sdělilo, že vydat zákaz je sice jednoduché, ale kořen tkví ve skutečném dodržování a k tomu je třeba přijmout závazná pravidla. Český parlament příslušný zákon již několikrát neschválil a dodnes platí předpis z roku 1966.

Samotné klece jsou podle autorky reportáže pozůstatkem socialismu, kdy duševně nemocní neměli místo na výsluní socialistického snu. Používají se ovšem už od dob RakouskaUherska. Reportérka navštívila zařízení v Dobřanech u Plzně, které přirovnala k blázinci z viktoriánské doby.

DÁLE ČTĚTE:
Síťová lůžka: Odborníci se rozdělili do několika skupin
Síťová lůžka stále na scéně

Reportáží prolíná případ třicetiletého Michala Celetky, který vyhledal psychiatrickou pomoc před několika lety v Brně sám. Okamžitě se ocitl v kleci, v níž strávil týden. Nemohl ven, nenavštívil ho lékař, jen dostával pilulky a měl takovou žízeň, že chtěl pít vlastní moč.

Právě nedostatek lidského kontaktu způsobuje pacientům podle Pfeiffera největší utrpení. Zastánci používání klecí ovšem uvádějí, že jde o nejmenší možné zlo, které pacientům pomáhá.

Ředitel dobřanského ústavu Vladislav Žižka upozornil, že používání postelí s klecemi nic nezakazuje a že pacienti jsou v nich jen tehdy, pokud jsou nezvladatelní. „Je to pro jejich bezpečnost a pro bezpečnost ostatních pacientů a personálu.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?