Belgické úřady vyšetřují případ eutanazie ženy trpící autismem

29. 11. 2018 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Belgické úřady začaly vyšetřovat případ eutanazie ženy trpící autismem. V Belgii je to první trestní vyšetřování podobného případu od roku 2002, kdy byla eutanazie v zemi legalizována. Kauza se podle agentury AP týká tří lékařů z Východních Flander. Jsou podezřelí z otrávení Tine Nysové v roce 2010.


U tehdy osmatřicetileté ženy byl krátce předtím diagnostikován Aspergerův syndrom, což je lehčí forma autismu. O usmrcení pacientka sama požádala.

Eutanazie se u psychiatrických pacientů provádí jenom v Belgii a Nizozemsku, pokud dotyční prokážou, že čelí neúnosnému a neléčitelnému utrpení, píše AP. V Belgii je eutanazie v případě psychiatrických diagnóz přiznávána lidem trpícím nejčastěji depresí, poruchami osobnosti a Aspergerovým syndromem. Ve světě a také v Belgii ale někteří odborníci diskutují o tom, zda se má autismus považovat za náležitý důvod k povolení eutanazie.

Podle AP rodina Nysové podala trestní oznámení kvůli úmrtí příbuzné loni, a to kvůli mnoha nejasnostem. Lékaři se pokoušeli vyšetřování zablokovat. "Musíme ty lidi zastavit. Je to vážně dysfunkční, narušená a traumatizovaná rodina s minimálním soucitem a respektem pro jiné," napsala tehdy jedna z lékařek, jíž se vyšetřování týká.

Gentský prokurátor řekl, že lékařům, kteří rozhodli o eutanazii Nysové, hrozí obvinění z otravy. Při usvědčení hrozí dotyčným i doživotí. Sestra Nysové vypověděla, že lékaři nechali otce Nysové držet injekční jehlu, zatímco lékař vstřikoval smrtící látku. Pak měli sami příbuzní stetoskopem potvrdit zastavení srdce.

Jedním z vyšetřovaných lékařů je psychiatryně Lieve Thienpontová, která dala podle odhadů odborníků svolení k eutanazii třetiny případů eutanazie vykonané na psychiatrických pacientech v Belgii. Šéf přezkumné komise Wim Distelmans se domnívá, že Thienpontová v některých případech obešla požadavky udělení souhlasu. Sdělil, že další její pacienty nebude přijímat.

V Belgii se eutanazie provádí 15 let a za tu dobu tam za pomoci této metody zemřelo přes 10.000 lidí. Žaloba byla vznesena v jediném případu, ale později bylo toto řízení zastaveno. V Nizozemsku v listopadu oznámili rovněž první případ stíhání lékaře za souhlas s eutanazií. Týkal se ženy trpící demencí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?