Bertiným lázním v Třeboni letos ubylo 70 procent klientů

16. 5. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Bertiným lázním v Třeboni kvůli novému indikačnímu seznamu, který zkrátil dobu pobytu ze čtyř na tři týdny a omezil nároky tuzemských pacientů na péči z veřejného pojištění, ubylo od ledna meziročně 70 procent klientely.


Vedení lázní tomu v nové sezoně bude čelit novou nabídkou a také investicemi, kterými chce přilákat samoplátce. Nová sezona bude slavnostně zahájena v sobotu, připomene 130 výročí zdejší lázeňské péče.

Bertiny lázně v posledních letech ročně navštívilo na 10.000 klientů. V lednu ale nastal dramatický pokles kvůli novému indikačnímu seznamu. „Do konce roku 2012 jsme žádnou změnu nezaznamenali, i když indikační seznam vstoupil v platnost k říjnu. Problémy začaly v lednu, a to velmi dramaticky, zaznamenali jsme meziroční propad až 70 procent,“ řekla ČTK obchodní ředitelka lázní Sabina Kodlová. Do dnešního dne je to setrvalý stav, konstatovala.

Vedení lázní podle ní očekávalo, že se situace změní, ale nestalo se tak. V Bertiných lázních i dalších zdejších lázních Aurora chybí každý den až 500 klientů. Obdobná situace je v celé zemi, proto odborová centrála, zdravotnické odbory a lázně žádají zastavení změn v českém lázeňství, jsou prý likvidační.

Třeboňské lázně se snaží situaci čelit, nabízejí nejrůznější balíčky pro samoplátce, aby ten, kdo byl zvyklý jezdit na komplexní lázeňskou léčbu a nedostane příspěvkovou, si mohl dovolit zaplatit lázně ze svého.

„Hledáme úspory, největší jsou mzdové, lázně proto na začátku roku musely snížit počet zaměstnanců. Šetříme na materiálových nákladech i energiích,“ uvedla ředitelka. Lázně podle ní do loňského roku byly v černých číslech, tvořily rezervy. V Auroře se loni dokončila investice za 170 milionů korun. Od ledna se ale hospodářské výsledky dramaticky změnily.

„Myslím, že rozvoj lázeňství v Třeboni současná situace nezabrzdí. My musíme i investicemi dát alternativní nabídku samoplátecké klientele. Dosud jsme nebyli k investicím tak nuceni díky (klientele) pojištěnecké, ale jestliže budeme chtít obstát v konkurenci, musíme investovat,“ uvedl starosta města a prokurista lázní Jiří Houdek (KDU-ČSL). Letos se proto s dotací začne v Bertiných lázních stavět bazén za zhruba 70 milionů korun.

Bolestivé stavy páteře a kloubů, artrózy a revmatická onemocnění si pacienti jezdí do Bertiných lázní v Třeboni léčit už 130 let. Základní léčebné procedury jsou tam založeny na kombinování slatinných koupelí a zábalů s ručními masážemi.

V sobotu 18. května si Třeboňští u příležitosti zahájení sezony výročí připomenou. Chystá se třeba historický průvod, v jehož čele se objeví postavy zakladatele lázní a místního učitele Václava Hucka a jeho dcery Bertoy, také tradiční svěcení slatiny i nezbytný promenádní koncert a další zábava.

První třeboňské slatinné lázně dostaly jméno po Huckově dceři Bertě, která byla iniciátorem vzniku lázní a jejich péči také využívala. Bertiny lázně se do majetku města vrátily po roce 1989. Mladší lázně - Aurora, byly do provozu uvedeny v roce 1975.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?