Bevacizumab v nové indikaci

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Evropská unie schválila použití bevacizumabu v kombinaci s chemoterapií v léčbě žen s rekurentním ovariálním karcinomem rezistentním k platině.




Evropská komise rozhodla na základě výsledků fáze III studie AURELIA, do níž bylo zařazeno 361 žen s rekurentním, platina-rezistentním ovariálním

karcinomem léčené buď chemoterapií, nebo bevacizumabem (Avastin) v kombinaci s chemoterapií (paclitaxel, topotekan nebo pegylovaný liposomální doxorubicin). Výsledky ukázaly, že přidání bevacizumabu k chemoterapii přineslo klinicky významné, téměř dvojnásobně prodloužené přežití bez progrese z 3,4 na 6,7 měsíce (poměr rizik Z 0,38; p < 0,0001). Medián celkového přežití dosáhl 16,6 měsíce oproti 13,3 měsíce u žen léčených pouze chemoterapií (poměr rizik Z 0,87; p Z 0,27). Četnost zmenšení nádoru u žen léčených bevacizumabem v kombinaci s chemoterapií byla signifikantně vyšší ve srovnání s ženami léčenými samotnou chemoterapií (28,2 % vs. 12,5 %; p Z 0,0007).
Nové schválení umožní použití bevacizumabu v kombinaci s chemoterapií v léčbě žen s rekurentním, k platině rezistentním, epiteliálním nádorem vaječníků či vejcovodů, nebo primárně peritoneálním nádorem, které nebyly dříve léčeny více než 2 chemoterapeutickými režimy a nedostávaly během předchozí léčby bevacizumab, jiný inhibitor vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF) anebo léky cílené na receptor VEGF.

**

(Zdroj: Roche)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?