Bílkoviny a aminokyseliny ve výživě

10. 10. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Uvedený přehled seznamuje čtenáře se základními funkcemi bílkovin ve výživě. Bílkoviny a aminokyseliny přijímané výživou nejsou jen pasivním zdrojem pro proteosyntézu, ale mají i řadu ostatních funkcí, které jsou nezbytné pro dokonalou funkci organismu.


Klíčová slova

proteiny * aminokyseliny esenciální, semiesenciální a neesenciální

Proteiny jsou základními stavebními kameny živé hmoty.(1) Jejich tvorba a funkční a morfologické vlastnosti významně ovlivňují ostatní buněčné i mimobuněčné komponenty. Podle současných představ je primární struktura syntetizovaných bílkovin kódovaná informací obsaženou v deoxyribonukleové kyselině. Následná řada dalších modifikací je pak součástí enzymatického prostředí v buňce, které se obměňuje podle okamžité situace v organismu.

S tím související změny enzymatické rovnováhy pak zajišťují společně s ostatními vlivy posttranslační změny proteinů a ostatních strukturálních i funkčních jednotek stejně jako konečné toky metabolických substrátů. Pokud tedy platí, že proteinová komponenta má rozhodující vliv na realizaci genetické informace, pak zajištění dokonalého poolu aminokyselin je nezbytnou podmínkou pro život organismu. Aminokyseliny pak mají nejen úlohu jako stavební složky bílkovin, ale současně mají i svoji speciální roli v metabolických a regulačních systémech.

U jednotlivých živočišných druhů se během vývoje vyvinula rozličná závislost na přijímaných aminokyselinách. Různé organismy a živočišné druhy potřebují pro normální funkci a vývoj různé spektrum aminokyselin a různé živočišné druhy mají navíc různě velké proteinové zásoby, které jsou nezbytné k zajištění homeostázy organismu.

Příjem aminokyselin

Aminokyseliny jsou přijímány potravou především jako stavební kameny bílkovin. Ty jsou tvořeny 20 aminokyselinami, které jsou vzájemně vázány peptidickou vazbou:

-CO-NH-CHR-CO-NH-CHR-CO-NH

Hydrolýzou peptidických vazeb specifickými proteázami trávicího ústrojí se pak proteiny štěpí na jednotlivé aminokyseliny a oligopeptidy (dia tripeptidy). Aminokyselinové složení bílkovin mezi jednotlivými druhy (zejména obratlovci) je velmi podobné. Z tohoto důvodu živočišné bílkoviny obsahují plné aminokyselinové spektrum a vzájemný poměr jednotlivých aminokyselin splňuje potřeby rostoucího organismu.

Převážná většina bílkovin rostlinného původu obsahuje rovněž kompletní aminokyselinové spektrum, avšak vzájemný poměr je pro rostoucí organismus méně výhodný. To se pak projevuje jako nižší retence přijatého dusíku proteinů rostoucím organismem - tzv. nižší biologická hodnota rostlinných bílkovin. Avšak i mezi živočišnými bílkovinami existují signifikantní rozdíly v biologické kvalitě.

Například želatina obsahuje pouze stopové množství esenciální aminokyseliny tryptofanu. Proto není možno želatinu využít jako jediný zdroj bílkovin v dietě. Naopak dokonalé spektrum aminokyselin má zejména bílkovina vaječná, svalová bílkovina (maso) a bílkovina mléčná (kasein a syrovátka).

Trávení a vstřebávání bílkovin

Bílkoviny přijaté v potravě jsou postupně štěpeny enzymy gastrointestinálního traktu na menší jednotky (oligopeptidy) a postupně až na jednotlivé aminokyseliny. Na štěpení bílkovin se podílí hydrolytické enzymy - proteázy. První proteolytické enzymy působí již v dutině ústní. V žaludeční šťávě je obsažen proteolytický enzym pepsin, který hydrolyzuje signifikantní část bílkovin.

Největší část bílkovin je však štěpena až v proximální části tenkého střeva, a to pankreatickými proteázami (především endopeptidázami trypsinem a chymotrypsinem). Vzniklé oligopeptidy jsou pak dále štěpeny exopeptidázami kartáčového lemu na jednotlivé aminokyseliny nebo dia tripeptidy. Do nitra enterocytů jsou resorbovány zpravidla volné aminokyseliny (transportn pustik@lfhk.cuni.cz

*

Literatura

1. FURST, P. Proteins and amino acid. In SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004. p. 157-164.

2. MATTHEWS D. Proteins and Amino Acids. In SHILS, ME., OLSON, JA., SHIKE, M., ROSS, AC. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th edition. Philadelphia : Lipincott, Williams and Wilkins, 1999, p. 11-48 3. DEUTZ, NEP. Protein and amino acid metabolism. In SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004, p. 78-82.

4. BERARD, MP., HANKARD, R., CYNOBER, L. Amino acid metabolism during total parenteral nutrition in healthy volunteers: evaluation of a new amino acid solution. Clin Nutr, 2001, 20, p. 407-414.

5. DRUML, W., HEINZEL, G., KLEINBERGER, G. Amino acid kinetics in patients with sepsis. Am J Clin Nutr, 2001, 73, p. 908-913.

6. WHITNEY, EN., CATALDO, CB., ROLFES, SR. Understanding Normal and Clinical Nutrition. Protein: Amino Acids. West/Wadsworth. Belmont, CA, 1998, p. 179-217. 7. GRIMBLE, GK. Essential and conditionally-essential nutrients in clinical nutrition. Nutr Res Rev, 1993, 6, p. 97-119.

8. BARENDREGT, K., SOETERS, PB., ALLISON, SP., SOBOTKA, L. Simple and stress starvation. In SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004, p. 107-113.

9. GENTON, L., VAN GEMERT, W., SOETERS, PB. Nutritional requirements for health at rest and on exercise. SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004, p. 37-43.

10. KOLETZKO B. Nutrition needs of children and adolescents. In SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004, p. 45-55.

11. WATTERS, JM., WILMORE, DW. The metabolic response to trauma and sepsis. In DeGROOT, LJ. (Ed.), Endocrinology. Vol. 3. Philadelphia : W. B. Saunders, 1989, p. 2367-2393.

12. GRAHAM, TE., SGRO, V., FRIARS, D., GIBALA, MJ. Glutamate ingestion: the plasma and muscle free amino acid pools of resting humans. Am J Physiol, 2000, 278, p. E83-E89.

13. BÉRARD, MP., ZAZZO, JF., CONDAT, P., et al. Total parenteral nutrition enriched with arginine and glutamate generates glutamine and limits protein catabolism in surgical patients hospitalized in intensive care units. Crit Care Med, 2000, 28, No. 11, p. 3637-3644.

14. PRAWIROHARDJONO, W., DWIPRAHASTO, I., et al. The administration to indonesians of monosodium L-glutamate in Indonesian foods: An assessment of adverse reactions in a randomized double-blind, crossover, placebo-controlled study. J Nutr, 2000, 130, p. 1074-1076.

15. REEDS, PJ., BURRIN, DG. Glutamine and the Bowel. J Nutr, 2001, 131, p. 2505S-2508S 16. SOBOTKA, L., SOETERS, PB. Metabolic response to injury and sepsis. In SOBOTKA, L. (Ed.), Basics in Clinical Nutrition. Prague : Galen, 2004, p. 124-129.

17. SATRIANO, J. Arginine pathways and the inflammatory response: Interregulation of nitric oxide and polyamines: Review article. Amino Acids, 2004, 26, p. 321-329.

Tabulka

Tab. 1 - Semiesenciální aminokyseliny

a situace, za kterých je jejich potřeba

zvýšená

Aminokyselina Situace, za které je zvýšená potřeba

Histidin děti (potřebný pro tělesný růst)

pacienti v urémii

Tyrozin nemocní s renálním selháním (vázne

konverze fenylalaninu na tyrozin)

Cystein nedonošené novorozené děti

zvýšený oxidační stres

jaterní selhání

Arginin při zvýšené hladině amoniaku

u nemocných s jaterním selháním

zvýšená potřeba během zánětlivých

reakcí

Glutamin septičtí nemocní a nemocní v kritickém

stavu

zvýšená potřeba během zánětlivých

reakcí

těžké postižení střevní sliznice

výrazná ztráta kosterní svaloviny

Kyselina dlouhodobá malnutrice

glutamová zlepšuje dusíkovou bilanci

Taurin nedonošené a novorozené děti

těžké onemocnění

Tab. 2 - Funkce aminokyselin, které nesouvisí se syntézou bílkovin(1)

Aminokyselina Metabolit Funkce metabolitó

Alanin pyruvát transport aminoskupiny

glukoneogeneze

Arginin kreatin energetický metabolismus

ornitin tvorba močoviny

NO mediátor, dilatační faktor, radikál

polyaminy buněčné dělení

oxalacetát Krebsův cyklus, glukoneogeneze

Asparagová kyselina asparagin transport dusíku

puriny a pyrimidiny nukleové kyseliny

Cystein glutathion hlavní antioxidační buněčný systém

regenerace hemoglobinu

taurin stabilita membránového potenciálu

konjugace žlučových kyselin

Glutamová kyselina glutamová kyselina malátový člunek - mitochondriální transport

alfa -ketoglutarát glukoneogeneze, transaminace, mitochondriální transport

glutamin transport dusíku

glutathion hlavní antioxidační buněčný systém

gama -aminobutyrát mediátor CNS

Glutamin puriny a pyrimidiny nukleové kyseliny

aminoglycidy glykoproteiny

citrulin transport dusíku

alfa -ketoglutarát glukoneogeneze, transaminace, mitochondriální transport

Histidin histamin bioaktivní amin

Lysin karnitin transport mastných kyselin

Methionin s-adenosylmethionin metylační reakce

Fenylalanin tyrozin tvorba hormonů (katecholaminy, štítná žláza)

Serin etanolamin, fosfoserin syntéza fosfolipidů

Tryptofan serotonin mediátor (CNS, destičky, zánět)

niacin vitamín

Tyrozin melanin pigment

katecholaminy hormony

tyroxin hormon

** O autorovi|

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?