Bílý dům pohrozil vetem, pokud republikáni omezí Obamacare

8. 1. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Bílý dům pohrozil republikány ovládanému Kongresu použitím veta, pokud se zákonodárci pokusí omezit podmínky, za kterých mají zaměstnanci nárok na zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem. Od úterý, kdy Kongres v novém složení poprvé zasednul, je to již druhá hrozba vetem.


Tu první Bílý dům učinil hned v úterý, když oznámil, že prezident Barack Obama nepodepíše zákon o výstavbě kontroverzního ropovodu Keystone XL mezi USA a Kanadou, pokud ho Kongres schválí.

Republikáni se nejdříve snažili zabránit spuštění Obamovy reformy zdravotního pojištění přezdívané Obamacare a nyní ji chtějí oslabit. V návrhu zákona, který je již ve Sněmovně reprezentantů, uvádějí, že firmy zaměstnávající více než 50 lidí nebudou muset pojištění platit těm zaměstnancům, kteří odpracují méně než 40 hodin týdně. Dosud platí limit 30 hodin týdně.

Bílý dům v dnešním prohlášení uvedl, že republikány připravovaný zákon „přesune náklady na daňové poplatníky, ohrozí hodinové úvazky zaměstnanců a naruší krytí zdravotního pojištění“. Proto ho prý Obama v případě schválení nepodepíše.

Obama za uplynulých šest let v prezidentském křesle použil veto dvakrát. Po ovládnutí Kongresu republikány prohlásil, že ho nyní zřejmě bude využívat častěji.

Finanční televize CNBC dnes uvedla, že Obamova zdravotnická reforma má příznivý dopad na počet pojištěných obyvatel. Počet lidí bez pojistky je totiž na historicky nejnižší úrovni. V posledním čtvrtletí loňského roku nemělo podle výzkumného ústavu Gallup pojištění 12,9 procenta dospělých, o čtvrtletí dříve to bylo 13,4 procenta. Nejviditelněji se počet lidí bez pojištění snížil u černošské populace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?