Bitva o nemocnice ve středních Čechách pokračuje

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vytunelování hrozí středočeským nemocnicím v souvislosti s transformací na akciové společnosti. Alespoň podle České lékařské komory. Včera na to upozornil její prezident David Rath...


Praha -

„Za pár set tisíc získá několik lidí majetek nemalé hodnoty, a to klidně i proti vůli představitelů kraje,“varoval.

Rath tak reagoval na probíhající transformaci čtyř nemocnic v kraji na akciové společnosti.

Jejich stanovy podle jeho slov představují příliš velké lákadlo, jestliže umožňují, aby pět z devíti členů dozorčí rady konkrétní nemocnice rozhodlo o převedení akcií komukoli, kdo o to požádá.

„O převodu akcií může rozhodnout jedině krajské zastupitelstvo - a to ze zákona,“oponoval krajský hejtman Petr Bendl (ODS) s dodatkem, že se nyní nepočítá s tím, že by kraj akcie komukoli nabízel.

Jedním dechem obvinil Ratha z neznalosti. O úspěšnosti fungování nemocnic v podobě akciové společnosti svědčí podle Bendla zkušenost z Příbrami, kde akciovka působí od listopadu 2003. Nyní se v obchodní společnosti mění také nemocnice v Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně a v Benešově.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Nemocnice v zajetí ideologie

Zbývajících sedm nemocnic, které spravuje, hodlá kraj pronajmout. „Budeme hledat schopné provozovatele,“uvedl Bendl.

Popřel také výhrady oponentů, že si poté středočeské nemocnice ponechají jen nejziskovější obory.

Stačí se prý podívat na privátní nemocnice v Sedlčanech, Kralupech či Neratovicích, které rozhodně nejsou sanatorii jen pro bohaté. Rozsah poskytované péče kraj podle hejtmana příliš ovlivnit nemůže.

„Budeme dělat to, co zdravotní pojišťovny objednají,“naznačil, jak se rozhodne o budoucí podobě nemocničních oddělení i jejich rozsahu.

„Lze také využívat nadstandardně vybavených pracovišť v Praze,“doplnil Bendl. To se ale Rathovi vůbec nelíbí. Nastane kolaps zdravotnictví v hlavním městě, protože pražské nemocnice zaplaví Středočeši, maluje chmurnou vizi prezident lékařské komory.

Rathovo vyjádření potěšilo jednoho z nejhlasitějších opozičních zastupitelů kraje, Richarda Dolejše (ČSSD).

„Vítám, že naše argumenty mají oporu i u odborné veřejnosti,“konstatoval Dolejš. Ten proti přeměně nemocnic na obchodní společnosti dlouhodobě bojuje. Za nejvhodnější variantu pokládá veřejné neziskové organizace.

Argumenty k akciovkám:

PRO

- umožní přeměnit vybydlené a zadlužené nemocnice v dobře fungující zařízení

- poskytnou větší volnost v odměňování pracovníků, do něhož už nebude mluvit stát

- stejně jako u příspěvkových organizací mají zodpovědnost krajští radní, navíc přibude dozorčí rada

PROTI

- hrozí vytunelování nemocnic

- může se zhoršit dostupnost a kvalita péče

- některé lékařské obory mohou zmizet

- dosažený zisk se nemusí vracet zpět do nemocnice

- transformace může být jen předstupněm privatizace

Střední Čechy

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz:

Uživatel: MUDr. Tomáš Rozsíval

Všechny argumenty proti přeměnám nemocnic na akciové společnosti jsou již dávno vyvrácené a tanečky pana Ratha a socdem poslance jsou účelovou politickou hrou. Především od MUDr.Ratha je to zcela průhledné. Hraje to jakoby na jednu stranu, aby později z druhé strany za své úlitby získal o to více. Je to chytré, ale mělo by se to dělat nikoliv tak nápadně, nebo to všechno ztroskotá na blbosti právě těch pseudokritiků, kteří tomu vůbec nerozumějí, jako je pan poslanec Dolejš z ČSSD. Pokud si někdo i na počátku 21.století přeje stále stejné smrduté, korupční komunistické zdravotnictví, jen ať volí socánky. Aspoň nebude zklamán.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?