Blanenská nemocnice má nové centrum pro léčbu CMP

31. 7. 2013 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti z Blanenska už s cévní mozkovou příhodou nebudou muset jezdit do Brna nebo do Vyškova. Blanenska nemocnice má nové centrum pro léčbu mozkové mrtvice. V nemocnici funguje od konce června, nyní se oficiálně zařadilo do věstníku ministerstva zdravotnictví, řekla ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá. Znamená to, že záchranáři budou pacienty z okolí vozit přímo do Blanska. Při cévní mozkové příhodě je důležité rychlé zahájení léčby a takzvané iktové centrum v Blansku to lidem zjednoduší.


Cévní mozková příhoda ročně v ČR postihne zhruba 40.000 obyvatel. „Postižený musí dostat nejpozději do čtyř a půl hodin od začátku příhody léky, které zprůchodní průtok krve mozkem,“ uvedla Ostrá. Následuje období intenzivní rehabilitace. „Iktové centrum Nemocnice Blansko zahrnuje komplexní léčbu cévní mozkové příhody,“ dodala mluvčí. Pacientům je k dispozici psycholog, logoped, neurolog a další specialisté.

V nemocnici se lidé s cévními mozkovými příhodami objevovali i dosud, většinou šlo ale o pacienty, kteří se tam dostali sami. Nyní je sem budou záchranáři cíleně vozit. „Zkušenosti s léčením tohoto typu nemoci máme, nyní ale očekáváme velký nárůst počtu pacientů,“ uvedla mluvčí. Mozková mrtvice se projevuje slabostí a poruchou citlivosti jedné poloviny těla, poruchou ostrosti vidění, řeči, sluchu, náhlou závratí či jednostrannou slepotou.

Blanenská nemocnice bude mít status iktového centra do konce letošního roku, potom jej bude muset obhájit. „Nutností pro splnění podmínek bude pořízení nového ultrazvukového přístroje ke sledování průtoku krve mozkem,“ podotkla Ostrá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?