Blanenská nemocnice pořídí magnetickou rezonanci za 50 milionů

11. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Blansko získá novou magnetickou rezonanci za 50 milionů korun. V současnosti žádnou nemá a lékaři musejí odesílat pacienty na jiná pracoviště, kde je podle starosty Blanska Iva Poláka (ČSSD) dlouhá čekací doba na vyšetření.


Rezonance by měla v nemocnici zřizované městem začít fungovat od podzimu příštího roku. Zajistit by měla zhruba 3500 vyšetření ročně.

Rezonance pomůže s léčbou například pacientů s mozkovou příhodou, u kterých se poškodí mozek v důsledku porušení krevního oběhu. K dispozici bude pro lidi z Blanenska, Brněnska, Vyškovska, ale také z okolí Žďáru nad Sázavou nebo Svitavska. „Stavba bude stát 13 milionů, technologie kolem 35 milionů a projektová dokumentace 2,5 milionu,“ uvedl Polák.

Podle něj se na financování částečně podílí nemocnice vlastními zdroji v kombinaci s úvěrem, který bude zaštiťovat město. „Zařízení bude plně vytížené. Plánujeme kolem 3500 vyšetření ročně, při provozu v odpolední směně to bude ještě o 1500 více,“ dodal Polák.

Nový přístroj přinese pacientům zkvalitnění a upřesnění diagnózy, aniž by museli někam dojíždět. V současnosti lékaři z Blanska posílají pacienty na vyšetření do Prostějova nebo na brněnská pracoviště. Zkrátí se také doba čekání. „V některých nemocnicích v kraji je osm až 12 týdnů,“ doplnil starosta.

Rozpočet Nemocnice Blansko byl v roce 2015 celkem 437 milionů korun. Zařízení má přes 450 zaměstnanců, z toho je více než 70 lékařů a bezmála 300 střední zdravotnický personál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?