Blázinec v české psychiatrii

25. 1. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma psychiatrie začíná. A s ní první návrhy, kde by mohla vzniknout komunitní centra duševního zdraví, v nichž mohou najít pomoc duševně nemocní. Zatímco dnes je běžné, že psychiatr pacienta objedná do ambulance až za několik týdnů, nebo dokonce měsíců, pracovníci komunitního centra by byli s potřebnými a jejich rodinou v kontaktu prakticky stále, a navíc by k nim docházeli i domů.


První dvě komunitní centra by měla oficiálně vzniknout z již fungujících zařízení během nejbližších měsíců. Další po uvolnění evropských dotací na výstavbu center, které se očekává v létě. Vznik celkem devíti komunitních center je už připraven. V první fázi by jich mělo vzniknout třicet, nakonec kolem stovky.

Péči v centrech by podle dosavadního plánu měly platit ze 40 procent zdravotní pojišťovny, zbytek by šlo ze sociálního pojištění. Všeobecná zdravotní pojišťovna je podle svého ředitele Zdeňka Kabátka připravena nést zvýšené náklady, „pokud se prokáže, že systém je bezpochyby potřebný pro zajištění kvalitní a bezpečné péče pro psychiatrické pacienty“. Nová komunitní centra by se měla financovat zejména z evropských fondů. Jedná se zhruba o 3,75 miliardy korun. Z toho 2,26 miliardy z Integrovaného operačního programu má financovat přesun péče z velkých léčeben.

Nicméně i když mají jít na reformu psychiatrie do roku 2020 téměř čtyři miliardy korun, v celkových výdajích se tato částka ztratí. „Ročně psychiatrie spotřebuje devět miliard, evropské peníze jsou kapička v moři, ne že by nám zásadně vytrhly trn z paty,“ říká předseda České psychiatrické společnosti a ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Ani samotný vznik komunitních center by českou psychiatrii příliš nezměnil.

V České republice jdou v současnosti na psychiatrii tři procenta zdravotnického rozpočtu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?