BMJ: Studie podporované farmaceutickými firmami mohou být zaujaté

30. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová studie publikovaná v časopisu British Medical Journal tvrdí, že výzkumy léků, které financují farmaceutické společnosti, jsou v některých případech zveřejňovány jen tehdy, jestliže přinesou pozitivní výsledky o jejich produktech...


BMJ: Studie zkoumá vliv farmaceutických společností na výsledky jimi podporovaných studií

Nová studie publikovaná ve zvláštním vydání časopisu British Medical Journal tvrdí, že výzkumy léků, které financují farmaceutické společnosti, jsou v některých případech zveřejňovány jen tehdy, jestliže přinesou pozitivní výsledky o jejich produktech. Informoval o tom internetový deník NewScientist.com.

Vědci z kanadské York University v Torontu analyzovali 30 výzkumných zpráv, které se týkaly studií financovaných farmaceutickými fimami v letech 1966-2002. Zjistili, že obsahují čtyřikrát častěji pozitivní výsledky než výzkumné zprávy podporované jinými typy sponzorů.

Toto zjištění vědci zdůvodňují tím, že pozitivní studie jsou pravděpodobně častěji publikované než zprávy s negativními výsledky a/nebo že mohou být pro srovnávací účely použity neadekvátní lékové produkty, takže firemní testovaný produkt vyjde ve srovnání s konkurenčními přípravky v „pozitivnějším světle“.

Příliš těsné vazby mezi lékaři a firmami

Jak uvádí internetový server BBC, výzkumné zprávy publikované v BMJ naznačují, že vzhledem k těsným vazbám s farmaceutickými společnostmi by někteří lékaři mohli svým pacientům předepisovat nevhodné nebo nepotřebné léky.


Výzkum na 1000 praktických lékařů v anglii ukázal, že lékaři, kteří se setkávají se zástupci firem alespoň jednou týdně, mají větší tendenci vyhovět požadavkům pacienta a preskribovat lék přesto, že ho nepotřebuje.

Výzkumníci provedli studii na vzorku 1000 praktických lékařů v Anglii. Zjistili, že lékaři, kteří se setkávají se zástupci firem alespoň jednou týdně, mají větší tendenci předepisovat nové léky nebo vyhovět požadavkům pacienta a preskribovat lék přesto, že ho nepotřebuje.

„Větší odstup by jistě prospěl jak lékařům tak farmaceutickým společnostem,“ říká pro NewScientist Richard Smith, redaktor časopisu British Medical Journal. „Jsou do toho „zapleteny“ obě strany, doufáme, že si nikdo nemyslí, že toto číslo časopisu je zaměřeno proti farmaceutickým firmám,“ dodává Smith.

Farmaceutické firmy s výsledky výzkumu nesouhlasí

Mluvčí Asociace britského farmaceutického průmyslu Richard Ley výsledky studie odmítá. „Průměrná doba vývoje léku je 10 až 12 let a stojí 350 miliónů liber, a i kdybyste byli ta nejsobečtější firma na světě, nemůžete si dovolit riskovat peníze a čas (na „zaujaté“ studie),“ řekl pro New Scientist Richard Ley a dodal, že klinické testy jsou od začátku do konce sledovány nezávislou etickou komisí a konečnou kontrolu provádí úřady na celonárodní úrovni, které rozhodují o udělení licencí.

ZDROJ:

Prescribing new drugs: qualitative study of influences on consultants and general practitioners

BMJ: Evidence b(i)ased medicine—selective reporting from studies sponsored by pharmaceutical industry: review of studies in new drug applications (pdf)

BMJ: Pharmaceutical industry sponsorship and research outcome and quality: systematic review (pdf)

Doctors 'influenced by drug companies'

Research funded by drug companies is "biased"

www.Zdravi.Euro.cz, 30.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?