Bohnice nabídly pacientům služby komunitního terénního centra

15. 3. 2013 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická léčebna Bohnice nabídla pacientům jako úplnou novinku služby komunitního terénního centra. Psychiatrické sestry poskytují péči v domácím prostředí pacientů. Léčebna by mohla ušetřit až 20 procent z 1300 nynějších lůžek. Novinářům to řekl ředitel léčebny Martin Hollý. Nabídka zapadá do reformních kroků, kdy ministerstvo zdravotnictví plánuje posílit terénní služby a další alternativní servis, aby méně pacientů muselo být v léčebnách. Zkušenosti Bohnic v reformě využije.


„Před pěti lety jsme začali uvažovat, jak transformovat a restrukturovat péči v naší léčebně, aby byla vlídnější k pacientům. Logicky nám vycházelo, že musíme rozvíjet služby, které jsou mezi hospitalizací a ambulancí,“ vysvětlil ředitel.

Do projektu patří propouštěcí stacionář, kdy nemocným pomáhají odborníci zvládat přechod z lůžkové péče do běžného života, a mobilní tým, který zajišťuje péči o nemocné v jejich domácím prostředí. O nemocné se stará skupina lidí, kterou znají. Jejich stav se zlepšuje s tím, jak stoupá ochota spolupracovat na léčbě.

Tým bude fungovat i jako krizový, obracet se v krizových situacích mohou na léčebnu nejen pacienti a jejich rodiny, ale i sociální pracovníci či městská policie. „Není to tedy jen o tom, že my budeme jako zdravotníci v kontaktu s pacientem, ale snažíme se do toho zakomponovat i celou komunitu,“ shrnul ředitel.

Primář komunitní péče Petr Příhoda uvedl, že krizový tým umožní zvládnout problémy nemocného, takže už nemusí být hospitalizován. Pokud léčbu odmítá, snaží se ho postupně pro léčbu získat. Tým pomáhá i pacientům, kterým nestačí služby terénních ambulancí. Těch je málo, ambulantní psychiatr má na pacienta deset minut, pojišťovna mu uhradí pět návštěv do roka, což podle odborníků nestačí.

Centrum má také dvě lůžka, kdyby se stav pacienta náhle zhoršil, tým se o něj postará. „Lůžko není zlo, pacient by mohl být i na běžném oddělení, ale tady jde o to, aby se o něj staral tým, který už zná, se kterým si vybudoval kontinuální a dlouhodobý vztah,“ uvedl ředitel.

Zlepšit vztah veřejnosti k psychiatrii i psychicky nemocným a zbavit veřejnost strachu z neznáma chce ředitel za pomoci nových webových stránek www.bohnicebezhranic.cz. Představují vybrané nemoci. Lidé se dozvědí, jak se cítí například pacient s depresí, co pociťuje jeho okolí, jaké problémy jim to v životě přináší. Mohou se zeptat odborníka, zapojit do diskuse či najít kontakt na nejbližší psychiatrické zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?