Boj nemocnic o úrazové centrum

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě velké nemocnice v Brně se přou o možnost fungovat jako centrum péče o pacienty v ohrožení života z celého kraje. Traumatologickým centrem pro jižní Moravu je nyní Úrazová nemocnice, která chce v sousední bývalé městské nemocnici vybudovat centrum urgentní medicíny...


BRNO -

O zařazení mezi traumatologická centra ministerstvo zdravotnictví ale požádá i Fakultní nemocnice Brno. Včera to oznámil její ředitel Jan Burian.

Nemocnice usilují o přidělení statusu traumatologického centra kvůli dalšímu rozvoji, ale i z ekonomických důvodů. Péče o pacienty v traumatologických centrech je podle lékařů na vyšší úrovni, a proto je také lépe hrazena zdravotními pojišťovnami.

Zástupci kraje se poradí s ministryní Emmerovou

Zástupci fakultní nemocnice argumentují tím, že komplex v brněnských Bohunicích poskytuje zázemí všech odborností, které umožní definitivní ošetření pacienta tak, aby již nemusel být nikam převážen.

„Nově se nám podařilo vybudovat heliport, který bude v provozu 24 hodin denně, a centrální pracoviště anesteziologicko-resuscitační medicíny s 28 lůžky,“ řekl ředitel.

Za výhodu považuje i snadnou dostupnost z dálnice. Podle něj Úrazová nemocnice veškerou návaznou péčí nyní nedisponuje. Vedení Úrazové nemocnice takové nařčení odmítá.

„Disponujeme vším, co je pro traumatologické centrum nutné. Důkazem je to, že jsme získali akreditaci pro Jihomoravský kraj i pro kraj Vysočina,“ řekl náměstek Úrazové nemocnice Petr Svoboda. Úrazovou nemocnici podpořila v úsilí o rozvoj ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Za Fakultní nemocnici se zase postavil kraj.

„Domníváme se, že pro kraj by mělo stačit jedno traumacentrum, ideální podmínky jsou ve Fakultní nemocnici Brno,“ řekl jihomoravský krajský zdravotní rada Josef Drbal. Obě zařízení jsou řízena ministerstvem zdravotnictví, zástupci kraje proto chtějí o situaci jednat s ministryní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?