Boj o centrální úložiště pokračuje, na řadu přicházejí poslanci

9. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o léčivech upravující sběr dat do centrálního úložiště by měla být na programu sněmovní schůze, která začíná tento týden. Na jedné straně SÚKL poslancům vysvětluje argumenty pro přijetí takové novely, na straně druhé je komory lékárníků a lékařů žádají, aby novelu zamítli.


Česká lékárnická i lékařská komora dávají svůj nesouhlas s novelou zákona o léčivech najevo již delší dobu. Nyní opět vystoupily se svými argumenty a apelem na poslance, aby v žádném případě pro takovou novelu ruku nezvedali.

Podle nich totiž takto důležité změny vyžadují širokou veřejnou diskusi. V tomto případě ale prý neproběhla ani diskuse odborná a navíc má být nevela projednána ve zkráceném legislativním procesu.

„Pro takové jednání není žádný důvod, novela jen prolomí soukromí pacientů a problém s výdejem pseudoefedrinu vůbec nevyřeší. Je vidět, že sami předkladatelé znají nedostatky novely a široké diskuse se prostě bojí,“ uvedl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Proti i Svaz pacientů a SPL

Sběr dat do centrálního úložiště o všech pacientech, kteří přijdou s receptem do lékárny, vadí Svazu pacientů ČR i Sdružení praktických lékařů (SPL).

„Kromě nedostatečného zdůvodnění proč by měla předmětná databáze vůbec vzniknout je třeba také upozornit na to, že veškeré zpracování citlivých údajů by mělo dle návrhu novely probíhat bez souhlasu pacientů,“ vysvětlovala první místopředsedkyně SPL ČR Jana Uhrová důvody proč je sdružení proti takové novele.

Podobně reaguje i Svaz pacientů. Tomu navíc vadí, že centrální úložiště mělo být původně zřízeno kvůli elektronickým receptům, jenže to nefunguje a podle svazu tak není žádný důvod, proč data dále sbírat.

Ani lékárníci nejsou jednotní

Názory lékárníků ale nejsou jednotné. Grémium majitelů lékáren centrální úložiště dlouhodobě podporuje, tvrdí, že jeho funkce je nezpochybnitelná a novela občanům jen prospěje.

Vedle toho je ale Asociace provozovatelů lékáren, která má s novelou problémů hned několik a stejně jako stavovská organizace i ona vyzývá poslance, aby novelu nepodpořili.

„Vadí nám hned několik aspektů. Jedním z nich jsou technické příkazy ze SÚKL, například o tom, že musíme mít router, o kterém nikdo neví, kde se vzal a co způsobí. Druhou věcí je samozřejmě lidský aspekt. Nechápeme, proč máme hlásit všechny pacienty s receptem do centrálního úložiště. Například i ty, kteří si přijdou pro antikoncepci, jež si celou hradí sami,“ vysvětloval své pochybnosti předseda Asociace provozovatelů lékáren Rudolf Matějka.

Podpořte pseudoefedrin na recept

Obě komory tvrdí, že novela vůbec neřeší problém s výdejem pseudoefedrinu, k výrobě drog podle nich bude moci být zneužíván i nadále.

Proto by prý měly být léky s obsahem této látky dostupné pouze na recept.

Komory tedy vyzvaly poslance, aby podpořili návrh na změnu zákona o návykových látkách, která s takovou úpravou počítá.

SÚKL: Novela zajistí větší bezpečnost pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv zase poslancům představil argumenty, které je mají přesvědčit o tom, že novela prospěje jak lékárníkům, tak samotným pacientům.

„Přijetím novely zákona o léčivech se předejde rizikovým dopadům zneužívání volně prodejných léků, zajistí se vyšší bezpečnost pacientů při výskytu nežádoucích účinků. V neposlední řadě se sníží rizika spojená s výskytem padělků léků a budeme mít v ruce nástroj k odhalení nekalých praktik při předepisování a výdeji léčiv například při zneužívání receptů s modrým pruhem, čili léčiv s omamnými a psychotropními látkami,“ jmenoval údajná pozitiva ředitel SÚKL Martin Beneš

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?