Boj o přístroje: Úrazovka žaluje fakultní nemocnici

9. 1. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Patří přístroje v brněnské úrazovce státu, nebo této nemocnici, kterou nedávno získalo do správy město? O tom rozhodnou v nejbližších týdnech soudci. Vedení úrazovky totiž včera podalo k brněnskému městskému soudu žalobu na Fakultní nemocnici Brno, která si teď na přístroje v úrazovce činí nárok...


Brněnská úrazovka včera podala k městskému soudu žalobu na fakultní nemocnici v Bohunicích. Soudit se bude o přístroje, které jí chce ministerstvo pronajímat.

Patří přístroje v brněnské úrazovce státu, nebo této nemocnici, kterou nedávno získalo do správy město? O tom rozhodnou v nejbližších týdnech soudci. Vedení úrazovky totiž včera podalo k brněnskému městskému soudu žalobu na Fakultní nemocnici Brno, která si teď na přístroje v úrazovce činí nárok. „Žalobu jsme podali, protože si myslíme, že přístroje by měly zůstat v našem vlastnictví. Je nesmysl, abychom platili za jejich pronájem, jak to chce ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl nový ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal. Přestože přístroje v úrazovce fyzicky zůstaly, ministerstvo je ještě v prosinci převedlo do vlastnictví bohunické fakultní nemocnice. A teď proto po úrazovce chce, aby za přístroje platila nájem. Milion a půl korun měsíčně. Město i úrazovka se navíc obávají toho, že by si bohunická nemocnice mohla v budoucnu přístroje odvézt. „Týká se to devadesáti procent našich přístrojů. Od podpůrné dýchací techniky až po speciální lůžka. Kdybychom měli tyto půjčené přístroje předat bohunické nemocnici, mohli bychom na prázdných chodbách nemocnice akorát tak hrát fotbal,“ postěžoval si Doležal, který v posledních dnech sepsal seznam zapůjčených přístrojů. Žalovaná Fakultní nemocnice Brno však zůstává v klidu. „Probíral jsem to s našimi právníky, kteří mi potvrdili, že vlastnické smlouvy jsou právně čisté. Ministr udělal dobře, že převedl majetek do Bohunic. Proč by to tam nechával, když už úrazovku spravuje město, a ne ministerstvo,“ uvedl ředitel bohunické nemocnice Roman Kraus. Podle náměstka brněnského primátora Daniela Rychnovského je však smlouva o převodu neplatná. „Není fér, že ministr nechal převést majetek pár dní předtím, než úrazovka přešla pod správu města. Přístroje jsou bezpochyby naše,“ upozornil Rychnovský. Město se podle něj v nejbližších dnech k žalobě přidá. „Určitě vedení úrazovky podpoříme a žalobu podáme taky,“ doplnil Rychnovský. Podporu může město čekat také od Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem. Právě on v minulém roce podnítil vznik zákona o převedení úrazovky na město. „Kraj poskytne městu podklady. Třeba záznamy z jednání bezpečnostní rady kraje, která jednala po vydání věstníku ministerstva, ve kterém se už s úrazovkou nepočítalo,“ slíbil hejtman Hašek. Ministerstvo zdravotnictví považuje jednání Brna za nesmyslné. „Snažíme se jednat s Brnem vstřícně. Vedení města se ale bohužel stále snaží něco politizovat. To, že chceme za státní přístroje zaplatit, je normální hospodaření se státním majetkem,“ objasnil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Město spravuje úrazovku od začátku tohoto roku. Na konečný převod majetku má ještě tři měsíce. „Věříme ale, že to stihneme mnohem dřív. Zhruba tak do měsíce,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka.

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?