Bolest břicha je běžnou součástí těhotenství. Kdy vyhledat lékaře?

23. 8. 2019 9:00
přidejte názor

Ačkoli je těhotenství považováno za jedno z nejkrásnějších období v životě každé ženy, jeho průběh není vždy hladký. Budoucí maminky se například velmi často potýkají s bolestí břicha. Ta bývá většinou způsobena roztahující se dělohou nebo zažívacími problémy. Její příčiny však s těhotenstvím nutně souviset nemusí.

S nějakým druhem komplikací se během gravidity setká každá budoucí matka. A přestože se většinou nejedná o nic závažného, dokáží tyto potíže každodenní život pěkně znepříjemnit. Častým problémem může být třeba bolest břicha, která se ozývá od samotného začátku těhotenství, ale nemusí nutně znamenat důvod k obavám. Nejčastěji si přitom ženy stěžují na tyto obtíže:

  • Bolest v podbřišku v těhotenství
  • Křeče v břiše v těhotenství
  • Píchání v břiše v těhotenství
  • Bolest vaječníků v těhotenství
  • Bodavá bolest v podbřišku na začátku těhotenství
  • Bolest kolem pupku na začátku těhotenství

Pozornost by potížím měla nastávající maminka začít věnovat až v okamžiku, kdy bolest doprovází také další nepříjemné příznaky. Pokud se objeví některý z následujících symptomů, je nutné co nejrychleji vyhledat lékaře a poradit se s ním o dalším postupu:

Běžné příčiny bolesti břicha v těhotenství

Bolest břicha k těhotenství neodmyslitelně patří, je však nutné ji odlišit od problémů, které s graviditou nesouvisí. Jaká bolest je pro jiný stav tedy typická?

Bolest děložních vazů

Už od počátku těhotenství rodičky doprovází bolest břicha způsobená roztahujícími se vazy, na kterých je v dutině břišní zavěšena děloha. Ta se napínáním vazů připravuje na masivní růst. Bolest však může být způsobena také fyzickou aktivitou.

Potíže bývají většinou nárazové a projevují se píchnutím nebo krátkými křečemi. Zpočátku těhotenství pociťují budoucí maminky tyto bolesti v podbřišku, později se přesouvají do oblasti pupku, přičemž nejsilněji se projevují v druhém trimestru.

Potíže se zažíváním

Potíže se zažíváním doprovází každou těhotnou ženu. Mohou za to hormonální změny, které se odehrávají v těle rodičky, konkrétně zvyšující se hladina ženského pohlavního hormonu progesteronu. Nejen, že zpomaluje zažívání, zvětšující se děloha navíc tlačí na žaludek a střeva, ve kterých zároveň dochází k ochabnutí hladké svaloviny, což brání snadnému odchodu plynů.

Jak s potížemi bojovat? Důležitá je hlavně úprava stravovacích návyků. V první řadě je nutné si vyhradit dostatek času na jídlo, čímž žena zamezí spolykání zbytečného množství vzduchu. Důležitou roli samozřejmě hraje i samotné složení potravin. V zásadě je nutné omezit cukry, sycené vody a vyhnout se potravinám, které nadýmají, konkrétně:

  • Luštěninám
  • Košťálové zelenině
  • Některým peckovicím
  • Cibuli

Vhodný je naopak pravidelný pohyb, konzumace bylinných čajů (máta, fenykl, anýz), aplikace teplých obkladů na břicho nebo masáž břicha. Potíže mohou těhotné ženy zmírnit i některými volně prodejnými léky. Vhodný je třeba Espumisan.

Poslíčci

Braxton-Hicksovy kontrakce, lidově poslíčky, pociťuje v druhé polovině těhotenství mnoho žen. Jedná se o nepravidelné kontrakce dělohy, které trvají zhruba půl minuty až minutu. Zpočátku nebývají bolestivé, ale s blížícím se porodem mohou přidávat na intenzitě. Podílejí se totiž na změnách děložního čípku. A jak je odlišit od skutečných kontrakcí? Ty Braxton-Hicksovy se liší tím, že nejsou pravidelné, a pokud je žena v klidu, brzy samy ustoupí.

Zažily jste již Braxton-Hicksovy kontrakce?

Vážné příčiny bolesti břicha v těhotenství

Přestože je bolest břicha běžnou součástí těhotenství, někdy může být také příznakem vážných komplikací.

Mimoděložní těhotenství

Může se stát, že oplozené vajíčko do dělohy nedoputuje a usadí se jinde, nejčastěji v jednom z vejcovodů. Tím vznikne mimoděložní těhotenství, stav, který se musí řešit operativně, a to co možná nejrychleji. Protože kromě toho, že není možné plod donosit, je žena také přímo ohrožena na životě. Pokud by se špatně uhnízděné embryo neodstranilo, došlo by k prasknutí vejcovodu a žena by mohla vykrvácet.

Zapeklité v tomto případě je, že mimoděložní těhotenství pozná až lékař. Veškeré projevy jsou totiž stejné jako u klasické gravidity. Žena pociťuje pnutí v prsou, únavu, dojde k vynechání menstruace a výsledkem je rovněž pozitivní test.

Hlavními příznaky mimoděložního těhotenství jsou:

  • Silné bolesti v podbřišku, které neustupují ani v klidu
  • Silné vaginální krvácení
  • Bolest ramen
  • Zvracení
  • Bledost

Spontánní potrat

Potratem se nazývá stav, kdy dojde k samovolnému vypuzení plodu z dělohy, a to během prvních 24 týdnů těhotenství s tím, že nejvíce rizikový je první trimestr, kdy často dochází k potratům, aniž by žena vůbec zjistila, že je těhotná. Příčiny potratů je těžké objasnit, protože se na nich obvykle podílí hned několik faktorů. Problém může být na straně plodu i matky, ale velký vliv mají i vnější faktory, například infekce rodidel nebo užívání toxických látek. Potrat se obvykle ohlásí bolestmi, které jsou způsobeny děložními stahy, a krvácením.

Předčasný porod

Za předčasný porod se považuje každý, který započne před 38. týdnem těhotenství. Kromě pravidelných kontrakcí a odtoku plodové vody, se může dostavit také vaginální krvácení a bolest v oblasti bederní páteře.

Mezi další příčiny bolesti břicha patří:

  • Odloučená placenta
  • Zánět močových cest
  • Otrava jídlem
  • Ledvinové či žlučové kameny
  • Zánět slepého střeva
  • Myomy na děloze nebo vaječnících
Koho trápí bolest břicha v těhotenství?
S nepříjemnými komplikacemi, jako jsou například křeče, nadýmání a bolesti v podbřišku, se v průběhu těhotenství setká prakticky každá žena. Většinou se nejedná o nic závažného, ale někdy dokáží tyto obtíže nastávající maminky nepříjemně potrápit. Častým problémem je například bolest břicha na začátku těhotenství, přičemž lékaře by žena měla navštívit ve chvíli, kdy se objeví také doprovodné symptomy, jako je zvracení, průjem, teplota, pocit na omdlení, špinění, krvácení nebo bolest při močení.
Jaké jsou běžné příčiny bolesti břicha v těhotenství?
Pro požehnaný stav je typická především bolest děložních vazů, která nastávající matky obvykle doprovází již od začátku těhotenství. Problémy mohou způsobovat také potíže se zažíváním, které jsou způsobeny hormonálními změnami a skutečností, že zvětšující se děloha tlačí na žaludek a střeva. Dalším původcem bolesti břicha v těhotenství jsou poté Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci, což jsou nepravidelné kontrakce, které ženy pociťují hlavně v druhé polovině gravidity.
Jaké jsou vážné důvody bolesti břicha v těhotenství?
V některých případech může být bolest břicha v těhotenství příznakem závažných zdravotních komplikací, které není radno podceňovat. Na vině může být například mimoděložní těhotenství, které ženu přímo ohrožuje na životě, ale také spontánní potrat nebo předčasný porod. Mezi další možné příčiny se pak řadí také odloučená placenta, zánět močových cest, zánět slepého střeva, myomy na děloze nebo na vaječnících, ale také ledvinové či žlučové kameny.
Co je mimoděložní těhotenství?
Tato situace nastává ve chvíli, kdy oplozené vajíčko nedoputuje do dělohy a usadí se jinde, nejčastěji v jednom z vejcovodů. Tuto situaci, která se na první pohled jeví úplně stejně jako klasické těhotenství, je pak nutné řešit operativně, jelikož není možné plod donosit a mimoděložní těhotenství navíc ohrožuje nastávající matku. Pokud by lékaři špatně uhnízděné embryo neodstranili, vejcovod by praskl a žena by mohla vykrvácet.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?