Bolest čelistního kloubu může způsobit špatný skus i zranění. Zmírnit ji mohou obklady a léky

3. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/AndrewLozovyi
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„S bolestí čelistního kloubu vám nejlépe pomůže stomatolog.“

Zaznamenali jste u sebe bolest čelisti při jídle, mluvení, nebo dokonce i když máte ústa zavřená? Tento jev trápí poměrně velké množství lidí po celém světě. Někdy nemusí značit nic vážného, ale nepohodlí se může postupem času zhoršovat. V jiném případě se může jednat o příznak artritidy nebo následek nějakého zranění. Tak jako tak, je vhodné tento problém konzultovat s lékařem.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká je funkce čelistního kloubu?
  2. Příčiny bolesti čelistního kloubu?
  3. Doprovodné příznaky bolesti čelisti
  4. Diagnostika
  5. Léčba bolesti čelistního kloubu
  6. Prevence bolesti čelisti

Jaká je funkce čelistního kloubu?

Čelistní neboli temporomandibulární kloub (TMK) spojuje čelist člověka s jeho lebkou. Funguje v podstatě jako takový pant, který umožňuje otevírat a zavírat ústa, žvýkat, mluvit a provádět různé pohyby obličeje. Tento kloub je nezbytný pro každodenní činnosti, jako je konzumace jídla a pití nebo mluvení.

TMK se skládá z hlavice dolní čelisti a kloubní jamky, která se nachází na spánkové kosti. Zároveň je tento spoj obklopen svaly, vazy a šlachami, které podporují a usnadňují jeho pohyby. Jedná se o jeden z nejsložitějších a zároveň nejvíce namáhaných kloubů v těle. Kvůli své složité struktuře a důležité funkci je čelistní kloub poměrně náchylný k různým problémům, které vyvolávají bolest čelisti. [1, 2, 34]

Příčiny bolesti čelistního kloubu?

Bolest čelisti velmi často způsobuje porucha temporomandibulárního kloubu. Přesnou příčinu této poruchy je však v mnoha případech obtížné určit. Bolest navíc může být způsobena i kombinací více faktorů najednou a někdy hraje zásadní roli nejen zdravotní stav pacienta, ale také genetika. Obecně se však nejběžnější příčiny bolesti čelisti dají shrnout do následujících bodů:

  • absces v zubu: následkem bakteriální infekce se někdy kolem zubu vytvoří kapsa hnisu, která může způsobovat bolest čelisti,
  • artritida: za vzniklé potíže je často zodpovědné také onemocnění zvané artritida, které postihuje právě klouby a může ovlivnit i čelist a vyvolat v ní bolest,
  • skřípání zubů: bolest v čelistním kloubu je někdy způsobena rovněž častým skřípáním zubů (bruxismus), přičemž k tomuto jevu mnohdy dochází v noci, takže pacient ani nemusí vědět, že se tak děje,
  • onemocnění dásní: na vině bývá také infekce dásní způsobená špatnou zubní péčí,
  • infekce: v některých případech bolest kloubu čelisti vyvolává bakteriální infekce, jako je sinusitida nebo tetanus,
  • příušnice: potíže mohou vyvolat i příušnice, protože při této nemoci dochází k otoku slinných žláz pacienta, které se nacházejí mezi ušima a čelistí.

Jednou z úplně nejčastějších příčin způsobujících v čelistním kloubu bolest bývá pak nějaké zranění. Obvykle se jedná o zlomení nebo vykloubení čelisti. K vykloubení přitom dochází, když se hlavice dolní čelisti pacienta vysune z kloubní jamky. Takovéto zranění vyžaduje návštěvu lékaře a bezodkladné vyřešení problému.

Za rozvoj potíží ale bývají zodpovědné také vývojové vady nebo křeče žvýkacích svalů, které jsou obvykle způsobeny nějakým jiným onemocněním, například meningitidou nebo epilepsií. V méně častých případech je pak na vině i přítomnost nádoru nebo kloubní výpotek, což je nahromadění tekutiny v kloubu nebo jeho bezprostředním okolí. [5, 6, 7, 8, 9]

Doprovodné příznaky bolesti čelisti

Kromě lokalizované bolesti čelisti mohou jednotlivci zaznamenat další doprovodné příznaky postihující obličej, hlavu, uši, krk i ramena. Pochopení těchto souvisejících příznaků je přitom klíčové pro stanovení přesné diagnózy a zahájení efektivní léčby bolesti čelistního kloubu. Pacienti si přitom často stěžují například na následující potíže:

Diagnostika

Diagnostika bolesti čelistí vyžaduje systematický přístup k identifikaci hlavní příčiny obtíží. Lékař, respektive obvykle zubař nebo orální a maxilofaciální specialista, provede komplexní vyšetření, aby určil, co za vzniklou bolestí stojí.  Samotný proces stanovení diagnózy pak vždy zahrnuje nejprve zjištění anamnézy. Lékař tak bude od pacienta potřebovat získat informace o začátku, trvání a povaze bolesti čelisti. Zároveň ho bude zajímat, zda pacient v nedávné době podstoupil nějaký zubní zákrok a jestli u něj nedošlo ke zranění v oblasti obličeje. 

Rozhodující je pak pečlivé vyšetření čelistního kloubu, svalů, zubů a okolních struktur. Lékař zpravidla prohmatá postiženou oblast, aby posoudil citlivost, otok nebo výskyt případných abnormalit. Zkoumat bude také rozsah pohybu čelisti, přičemž se zaměří na to, zda při určitých pohybech neslyší nějaké podezřelé zvuky, jako je cvakání nebo praskání.

Pro posouzení pohybu, zarovnání skusu a svalové funkce čelisti se pak využívají určité fyzikální testy. Ty pomáhají identifikovat jakékoli abnormality v mechanice čelisti nebo svalové koordinaci, které by mohly přispět k dysfunkci kloubu. Tyto testy zpravidla spočívají v pozorování čelisti při žvýkání, mluvení a polykání.

V některých případech mohou být použity také zobrazovací metody, jako je rentgen, CT vyšetření nebo snímky magnetické rezonance, aby bylo možné prohlédnout si kloub a okolní struktury detailněji. Rentgenové snímky mohou odhalit kostní abnormality, zatímco CT a MRI snímky poskytují komplexnější posouzení měkkých tkání. Tato zobrazovací vyšetření pomáhají vyloučit strukturální problémy, jako je artritida, degenerace kloubů nebo dislokace ploténky.

K posouzení svalové funkce, stability kloubů nebo postižení nervů lze provést další diagnostické testy, kam patří například elektromyografie (EMG), která měří svalovou aktivitu a dokáže identifikovat svalovou dysfunkci nebo nerovnováhu. Někdy bývá navíc provedena také analýza kloubní tekutiny, aby se vyhodnotily známky zánětu nebo infekce.

Vpáčený hrudník nemusí být jen kosmetická vada. Pacientům může způsobit i poškození plic
Přečtěte si také:

Vpáčený hrudník nemusí být jen kosmetická vada. Pacientům může způsobit i poškození plic

V závislosti na složitosti případu může lékař při stanovování diagnózy spolupracovat s dalšími specialisty, jako jsou ortodontisté, revmatologové nebo neurologové. Díky nashromáždění potřebných informací z různých typů vyšetření je možné zjistit příčinu potíží a navrhnout pacientovi nejvhodnější léčebný postup. [13, 14, 15, 16, 17, 18]

Léčba bolesti čelistního kloubu

Léčba bolesti čelistního kloubu se zaměřuje na řešení základní příčiny potíží, ale také na zmírnění symptomů a zlepšení funkce čelisti. Lékařem doporučené terapie se pak mohou lišit v závislosti na závažnosti stavu a individuálních faktorech zjištěných z pacientovy anamnézy. Zároveň je potřeba brát ohled na životní styl dotyčné osoby a její preference léčby.

Snížit bolest a zánět spojený s dysfunkcí čelistního kloubu mohou pomoci nesteroidní protizánětlivé léky (např. ibuprofen) a pro zmírnění svalových křečí a podporu relaxace čelistních svalů pak lékaři mohou pacientovi doporučit užívání svalových relaxantů. Dočasnou úlevu od otoku a bolesti čelisti poskytuje také injekční aplikace kortikosteroidů do kloubu.

Pokud bolest čelisti způsobuje malokluze (tj. nesprávný skus), využívá se k nápravě problémů ortodontická léčba, která zahrnuje nošení rovnátek nebo zubní náhrady. Proti skřípání zubů se zase nosí speciální, na míru vytvořené dlahy nebo chrániče zubů. Tyto pomůcky nejen chrání před dalším poškozením kloubu, ale také slouží k uvolnění čelistních svalů.

Další možností, jak se zbavit bolesti čelisti, je praktikovat cvičení zaměřená na čelistní svaly a kloub. S jejich pomocí pacient zlepší rozsah pohybu dané oblasti, posílí svaly a sníží svalové napětí. K uvolnění napjatých svalů a zlepšení pohyblivosti kloubů lze použít také některé manuální metody, jako je například masáž.

Potýkáte se často s bolestí čelistního kloubu?

Pokud jde o chirurgické zákroky, provádí se v některých případech takzvaná artrocentéza čelistního kloubu. Jedná se o minimálně invazivní metodu, kdy se prostřednictvím jehly zavedené do postižené oblasti provede výplach kloubního prostoru. Dalším možným chirurgickým zákrokem je také artroskopie, při níž je do čelisti vložena malá kamera (artroskop), která vizualizuje kloub, díky čemuž může lékař provést opravu nebo odstranění poškozené tkáně.

V případech obzvláště vážného poškození čelistního kloubu nebo výskytu strukturálních abnormalit v postižené oblasti může být nutná operace otevřeného kloubu k opravě nebo výměně TMK. Tento zákrok se provádí v celkové anestezii pomocí řezu provedeného v místě před ušním boltcem.

A co se týká toho, jak se zbavit bolesti čelistního kloubu doma, léčba v takovém případě zpravidla spočívá v terapii chladem. Přikládání chladivých obkladů na postižené místo může pomoci snížit zánět v kloubu a zmírnit akutní bolest. Ledový obklad se doporučuje nechat na danou oblast působit po dobu 15–20 minut. [19, 20, 21, 22, 23]

Prevence bolesti čelisti

Uvedeným potížím je naštěstí možné předcházet, a to zejména dodržováním zdravého životního stylu. Velmi zásadní vliv na rozvoj, nebo naopak eliminaci potíží má držení těla při čtení, používání elektronických zařízení, telefonování a dalších každodenních činnostech. Pokud tedy například trávíte každý den mnoho hodin u počítače, snažte se myslet na to, abyste seděli rovně a nevystrkovali hlavu vpřed.

Účinnou prevencí je pak také cvičení některých relaxačních technik, jako je hluboké dýchání, meditace nebo jóga, které pomáhají odbourat stres. Kromě toho byste měli minimalizovat činnosti, při nichž dochází k nadměrnému namáhání čelistních svalů. Jedná se především o žvýkání žvýkaček, kousání nehtů, konzumaci tvrdých potravin nebo zatínání čelisti a skřípání zubů. [24, 25, 26, 27]

Zdroje: nzip.cz, fyzioklinika.cz, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, nhs.uk, healthline.com, medicalnewstoday.com, newsinhealth.nih.gov, nidcr.nih.gov, pennmedicine.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?