Bolesti kyčlí v těhotenství patří mezi běžné jevy. U některých žen přetrvávají i po porodu

24. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/HayDmitriy

Bolavé kyčle představují jeden z nejčastějších problémů, s nimiž se potýkají nastávající maminky v posledních měsících těhotenství. Přispívají k tomu hormonální změny, výrazné zvýšení tělesné hmotnosti i oslabení svalů na břiše a zádech. Odborníci doporučují preventivně spát na kojicím polštáři a nosit těhotenský pás, který rostoucí bříško zpevní.

Kyčelní kloub představuje jeden z největších a nejvíce namáhaných kloubů v lidském těle. Za normálních okolností umožňuje lidem chůzi, ohýbání a otáčení. Pokud je ale kyčel vystavena extrémní zátěži, může se to projevit bolestí.

Bolesti kyčlí patří mezi běžné obtíže spojené s těhotenstvím. V tomto období dochází v ženském těle k celé řadě významných hormonálních, biochemických a fyziologických změn. Hormon relaxin způsobuje měknutí kloubů, vazů a pojivových tkání, čímž je zajištěna lepší pružnost pánve. Tyto fyzické změny vedou k celé řadě problémů typických pro těhotenství, jako jsou bolesti zad, pánve či právě kyčlí. [1, 23]

Příčiny bolesti kyčlí u těhotných

Mnoho těhotných žen trpí bolestmi pánve, kolen, kříže a kyčlí právě z důvodu zvýšené pohyblivosti kloubů. Bolavé kyčle trápí většinu žen hlavně v třetím trimestru také proto, že u nich dochází k významnému nárůstu tělesné hmotnosti. Na vzniku bolestí se přitom podílí také:

  • oslabení břišního a zádového svalstva,
  • útlak nervů,
  • zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu.

Těsně před porodem se začínají porodní cesty otevírat, což způsobuje, že se ženy pohybují tzv. kachní chůzí. Tento styl chůze kyčlím rozhodně neprospívá.

Bolesti kyčle po porodu

U některých novopečených maminek přetrvávají silné bolesti kyčlí i po porodu. Málokomu se totiž podaří shodit rychle nabrané kilogramy. Dlouhotrvající zátěž pak už klouby přestanou zvládat. Důležité je nezanevřít na fyzický pohyb – při bolestech kyčlí jsou vhodné takové aktivity, které jsou šetrné vůči kloubům. Typickým příkladem je třeba plavání. A samozřejmě je nutné upravit i jídelníček. [4, 56]

Prevence bolestí kyčlí v těhotenství

Zejména v posledních měsících těhotenství lékaři doporučují spát se speciálním polštářem umístěným mezi koleny. Díky tomu budou kyčle při spaní na boku dále od sebe. Některým ženám může pomáhat i těhotenské cvičení pod odborným dohledem. Vhodná je třeba těhotenská jóga. Bolestem zad a kyčlí se dá předcházet také pravidelným nošením těhotenského pásu, který poskytuje oporu rostoucímu bříšku. [7, 8]

Zdroje: nih.gov, yourhormones.info, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, americanpregnancy.org, cpzp.cz

Proč se objevuje bolest kyčle v těhotenství?
Během těhotenství výrazně vzrůstají hladiny estrogenu, progesteronu a relaxinu. To způsobuje rozvolnění měkkých tkání. Zvýšená pohyblivost se pak může projevit bolestí. Dalším problémem je rostoucí hmotnost maminky a zvyšující se zátěž, kterou musí kyčle snášet.
Jak předcházet bolestem kyčlí během těhotenství?
Fyziologickým změnám, ke kterým v těle těhotné ženy dochází, se sice zabránit nedá, ale určitá opatření mohou bolestivé projevy zmírnit. Odborníci doporučují spát na boku s kojicím polštářem mezi koleny. Díky tomu budou kyčle během spánku ve správné poloze. Důležité je také nezanedbávat pohyb – vhodné je plavání nebo těhotenské cvičení pod dohledem fyzioterapeuta. Doporučuje se také preventivně nosit těhotenský pás, který poskytuje rostoucímu bříšku oporu.
Proč v těhotenství měknou klouby a vazivové tkáně?
Za to zodpovídá hormon relaxin, který je v těle těhotné ženy produkován ve vysokém množství. Relaxin způsobuje rozvolnění vazivových tkání, čímž se tělo připravuje na porod. Pánev je díky tomu pružnější a dítě pak může během porodu bez problémů projít porodním kanálem.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?