Bolivijský prezident Morales doporučil koku k ochraně zubů

1. 4. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Bolivijský prezident Evo Morales doporučuje žvýkat listy koky na ochranu před zubním kazem a dalšími zubními problémy. Prezident státu, v němž je užívání i prodej koky legální, to řekl podle agentury DPA při zahájení kampaně za zdravé zuby ve městě Cochabamba.

„Lidé, kteří listy koky žvýkají ve dne v noci, nemají se zuby žádné problémy,“ tvrdil prezident. Připustil pouze, že „listy zanechávají zelené skvrny“.

Koka se pěstuje v andských údolích v Bolívii, ale také v Kolumbii a Peru. Z jejích listů se může vyrábět kokain. V Andách se po staletí listy koky používají jako stimulant a jako látka proti výškové nemoci.

Bolívie povoluje legální pěstování koky na 12.000 hektarech půdy. Sám Morales se jejím pěstováním zabýval do svého zvolení v roce 2005.

OSN odhaduje, že ve skutečnosti je v zemi koka na 25.000 hektarech. Úroda nad stanovený limit je považovaná za nelegální a má se ničit, neboť většina putuje na výrobu kokainu.

Koka na rozdíl od kokainu není návyková ani zdraví nebezpečná. Na seznamu ilegálních drog OSN je ale od roku 1961. Na výrobu jednoho gramu kokainu je zapotřebí asi půl kilogramu kokových listů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?