Boskovická opozice navrhuje převést nemocnici pod kraj

21. 2. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Změnit zřizovatele boskovické nemocnice z města na Jihomoravský kraj. To chtějí boskovičtí opoziční zastupitelé za ČSSD. Minulý týden tento návrh předali radním města.


Změna je podle nich žádoucí z několika důvodů. Tím nejpalčivějším jsou značné investice do nemocnice, které vysávají městskou kasu.

Opozičním zastupitelům podle textu návrhu vadí například to, že peníze, které město dává do nemocnice, pak v rozpočtu chybějí na další potřebné aktivity. Třeba na podporu starých lidí, sportovních oddílů a jiných volnočasových aktivit či školních zařízení.

Podle nich nemocnice také už dříve ztratila dobré jméno a v současnosti se na něm údajně ještě více negativně podepisují třeba neshody při spolupráci s blanenskou nemocnicí a odchody některých lékařů.

„Období od převzetí nemocnice do majetku města a události kolem ní ukazují, že takové provozování nemocnice se pod vedením a dohledem rady města neosvědčuje. Navíc vycházíme z toho, že mimo Brno jsou v majetku města pouze tři nemocnice v celém Jihomoravském kraji,“ stojí v podnětu adresovaném radě.

Podle Vladimíra Jakubce ze Sdružení nestraníků do nemocnice putuje neúměrné množství peněz. „Do nemocnice už šlo dvakrát zhruba dvě stě miliónů z městské pokladny, všechno se dá doložit. Nemocnice město vysává, přitom slouží celému spádovému regionu. Tak proč by se o ni neměl postarat kraj?“ ptá se Jakubec, který návrh ČSSD podporuje.

K nápadu se však zástupci jihomoravského krajského úřadu, pro ČSSD ideálního budoucího potencionálního zřizovatele boskovické nemocnice, konkrétně nevyjádřili. „Zatím v této věci nebylo vedeno žádné oficiální jednání,“ sdělil radní Jihomoravského kraje Oldřich Ryšavý.

K podání návrhu na převod nemocnice pod kraj se už prý schylovalo delší dobu. „V řadách opozice se o možnosti změny zřizovatele a provozovatele nemocnice diskutuje už několik let. Vždycky však chybělo konkrétní a jasné stanovisko rady města, která je zároveň valnou hromadou nemocnice,“ vysvětlil podání návrhu na změnu zřizovatele předseda boskovické místní organizace ČSSD a zároveň opoziční zastupitel města Milan Kolínský.

Názor Boskovických

Podle Kolínského bude pro reálný převod nemocnice důležité především kladné stanovisko rady města a to, jestli je stávající koalice o záměru převodu ochotná vůbec jednat. „To ovlivní další strategii postupu. Důležitý je i názor veřejnosti a výsledky podzimních krajských voleb,“ myslí si Kolínský.

Podle tvrzení Vladimíra Jakubce chce také Sdružení nestraníků zjistit názor lidí z Boskovic, a to nejlépe v referendu.

Boskovický starosta Jaroslav Dohnálek zatím jen potvrdil, že podnět od opozice na radnici dorazil. „Zabývat se jím budeme na některém z březnových jednání rady města. Podle usnesení radníchpak budeme postupovat dále,“ řekl zatím neurčitě starosta Dohnálek. O případném převodu zatím nic netuší jednatel nemocnice Rostislav Verner.

„Podnět, který podávali zastupitelé ČSSD, jsem nedostal, nikdo z nich mě zatím ani nekontaktoval. Nevím, co je k tomu vedlo. Nemůžu se tedy ani vyjádřit k tomu, zda je něco takového reálné nebo jaký by to pro nemocnici mělo význam,“ uvedl Verner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?