Pokud jste si nikdy netroufli uvařit domácí knedlík, pak věřte, že to není žádná velká věda. Potřebujete na něj jen pár ingrediencí a je hotový coby dup. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, abyste pracovali s těstem rychle. Zároveň si nezapomeňte brambory uvařit vždy den dopředu, aby stihly pořádně vystydnout.
Co se dozvíte v článku
Bramborový knedlík: recept s moukou
Ingredience
- 1 kg brambor (varný typ C),
- 250 až 400 g hrubé mouky,
- 1 vejce,
- 1 lžička soli,
- máslo na potření.
Postup
- Nejprve je nutné den předem uvařit ve slupce brambory a nechat je přes noc pořádně vychladnout.
- Následující den brambory oloupejte a nastrouhejte. Nejlepší je přitom kombinace hrubého a jemného strouhání, aby měl knedlík nadýchanou strukturu.
- Potom postupně do brambor zamíchávejte mouku. Dejte přitom pozor, abyste to s ní nepřehnali, protože jinak by byl knedlík příliš tuhý
- Pak přidejte vejce a sůl a vše důkladně a hlavně rychle promíchejte. Kvůli přidané soli totiž těsto zhruba po 25 minutách začne řídnout. Měla by vám vzniknout vláčná, nelepivá hmota, se kterou se dobře pracuje.
- Těsto rozdělte na 3–4 díly a vytvarujte válečky.
- Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, knedlíky do ní vložte a po chvíli, kdy klesnou ke dnu, je opatrně odlepte. Šišky vařte zhruba po dobu 20–25 minut.
- Po vyjmutí je můžete krátce ponořit do studené vody, aby se povrch zpevnil. Podávejte je teplé, případně lehce potřené máslem.
Bramborový knedlík: recept bez mouky
Ingredience
- 1 kg brambor (varný typ C),
- cca 400 g bezlepkové krupice (např. kukuřičná polenta nebo speciální bezlepková krupice),
- 1 vejce,
- ½–1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu,
- 1 lžička soli do těsta + 1 lžička soli do vaření.
Postup
- Den předem si uvařte brambory ve slupce a nechejte je přes noc vystydnout.
- Druhý den brambory oloupejte, osušte a jednu část nastrouhejte najemno a druhou část nahrubo. Přidejte vejce, sůl, škrob a postupně vmíchejte krupici, až vznikne pevné, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na díly a vytvarujte válečky.
- Válečky vařte v dostatečně osolené vroucí vodě. Po vložení knedlíků do vody je nejprve nechte klesnout ke dnu, po pár minutách je odlepte a vařte asi 20 minut v závislosti na jejich velikosti.
- Po vyjmutí je můžete krátce ponořit do studené vody a nechat odpočinout. Podávejte knedlík jako přílohu k omáčkám, masu nebo jen tak s máslem a bylinkami.

Původ bramborového knedlíku
Knedlíky jako takové jsou velice starým pokrmem, který se původně připravoval z masa a namočeného chleba a servírován byl až do počátku 19. století jako hlavní chod. Teprve postupem času se do těsta začala přidávat mouka (později dokonce i rýže) a začaly vznikat různé tvary a varianty s náplněmi.
S dostupností brambor se postupně začaly vyrábět i bramborové knedlíky. Každý region měl přitom své zvyklosti. V Čechách se podávaly posypané strouhankou, na Moravě a ve Slezsku s osmaženou cibulkou a škvarky. Plnily se masem, povidly, švestkami nebo směsí jablek a ořechů.
Dodnes třeba není jasné, zda se chlupaté knedlíky nejdříve připravovaly z vařených či syrových brambor, nebo z obojího. Na Slovensku se zase vyvinuly bramborové halušky, které se podávají s brynzou a špekem a staly se typickým národním pokrmem.
V současnosti se v tuzemsku bramborové knedlíky podávají jako příloha k jiným pokrmům, ale někdy stále tvoří samostatný hlavní chod. Z bramborového těsta se ale dají připravit i jiné speciality, jako jsou noky, placky nebo šulánky. Z původně jednoduchého jídla se tak vyvinula řada chutných variant, které patří mezi oblíbené pokrmy české a slovenské kuchyně.
Připravit jde i nasladko
Nejčastěji se bramborový knedlík podává naslano. Skvěle se hodí k masitým jídlům s výpekem, například k vepřovým výpečkům, pečené kachně nebo k uzenému masu. Nasákne totiž šťávu a dodá pokrmu sytost a chuťovou hloubku. Výborně se doplňuje s červeným i bílým zelím či se špenátem.
Bramborové knedlíky se však připravují i ve sladkých variacích. Často se podávají s ovocem, tvarohem, cukrem a skořicí. Taková kombinace je lehká, rychlá a oblíbená hlavně u dětí. Sladké knedlíky jsou také skvělou dezertní alternativou k tradičním moučníkům.
Velmi oblíbeným pokrmem v Čechách i na Slovensku je pak bramborový knedlík plněný uzeným nebo mletým masem. V této podobě se obvykle podává omaštěný máslem a posypaný smaženou cibulkou. Někdo k němu připravuje ještě sladkokyselé bílé zelí.
Zdravější alternativy
Klasický bramborový knedlík obsahuje pšeničnou mouku, kterou ne každý strávník dobře snáší. Pokud patříte mezi osoby, které mají po požití klasické mouky problémy se zažíváním, můžete místo ní použít bezlepkovou krupici nebo kukuřičnou mouku. Těsto zůstane vláčné a nadýchané, ale stravitelnost je vyšší a glykemický index nižší.
Chcete-li zdravější variantu bramborového knedlíku, můžete místo klasické mouky zkusit použít celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Těsto tak získá vyšší obsah vlákniny a minerálů, aniž by se změnila chuť. Někteří kuchaři dokonce nahrazují i část brambor dýní, batáty nebo kořenovou zeleninou, například pastinákem.
Zajímavosti o bramborových knedlících
Bramborový knedlík není oblíbený jen v Česku. Podobné varianty najdete v Německu, Rakousku nebo Polsku. Například v Německu do něj přidávají méně mouky, zatímco v Rakousku se tato příloha dochucuje špetkou muškátového oříšku.
Výhodou tohoto pokrmu je, že se dá jednoduše zamrazit a opětovně ohřát. Pokud těsto připravíte správně, zachová si nadýchanou strukturu i po rozmrazení. To se hodí zejména tehdy, když potřebujete jídlo připravit s předstihem. Zamražené knedlíky lze ohřát v páře nebo v mikrovlnné troubě, a stále zůstávají měkké a vláčné.
Dnes kreativní kuchaři s bramborovými knedlíky všelijak experimentují. Plní je sýrem, zeleninou, masem nebo bylinkami. Mohou se péct, smažit nebo vařit. I přes všechny tyto různé experimenty a variace si však zachovávají svou jedinečnou chuť, která je typická pro tradiční českou kuchyni.
Zdroje: bramboroveknedliky.cz, plzen.rozhlas.cz, ceskatelevize.cz