Brazílie bojuje s virem Zika, který ohrožuje novorozence

22. 1. 2016 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Šířící se virus Zika přenášený komáry, jímž se v zemi nakazilo již téměř 4000 lidí, přiměl brazilskou vládu pracovat na urychleném vývoji vakcíny a prostředků k jeho včasné diagnóze. Virus, který ohrožuje vývoj mozku lidského plodu a zabil v Brazílii již nejméně pět dětí, byl zaznamenán také v dalších latinskoamerických zemích.


Kolumbijská vláda kvůli němu podle médií doporučila ženám, aby se dočasně vyvarovaly otěhotnění.

Virus, který přenáší komár druhu Aedes aegypti - mimo jiné přenašeč horečky dengue - se stává příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. Brazílie již podle stanice BBC eviduje smrt pěti dětí v důsledku napadení tímto virem, který způsobuje neurologické onemocnění zvané mikrocefalie. U dalších 44 případů dětských úmrtí v současnosti lékaři zkoumají, zda s virem souvisí.

Podle úřadů jde o dosud nejmasivnější rozšíření viru Zika, na který zatím neexistuje účinný lék.

Brazilské úřady tento týden oznámily, že vláda investuje do vývoje vakcíny, která by zvláště těhotné matky proti nákaze chránila.

Kolumbie, která je podle ministra zdravotnictví druhou nejzasaženější zemí, doporučila ženám odložit otěhotnění nejméně na červenec, na kdy se odhaduje pokles výskytu viru.

První objevený případ oznámily nedávno rovněž úřady v Bolívii.

Spojené státy kvůli šíření viru varovaly těhotné ženy před cestami do Brazílie, Kolumbie a některých dalších latinskoamerických států.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?