Brazílie najme 4000 lékařů z Kuby, místních je málo

23. 8. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Brazilská vláda doveze do země tisíce kubánských lékařů. Nejméně 4000 lékařů z Kuby má posílit strádající brazilské zdravotnictví ještě do konce letošního roku, informovala agentura Reuters.


Největší jihoamerická země se dlouhodobě potýká s nízkým počtem doktorů, který byl jednou z příčin nedávných masových demonstrací.

Vláda levicové prezidentky Dilmy Rousseffové po statisícových protestech slíbila, že v rámci nového programu „Více lékařů“ výrazně posílí početní stavy lékařů ve městech i na venkově.

V plánu měla původně dostat zpět do země brazilské lékaře pracující v zahraničí. Z celkového počtu 15.000 pracovních míst v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních se však vládě podařilo sehnat asi jen tisícovku Brazilců. Další 4000 budou tedy nyní tvořit Kubánci.

Narozdíl od Brazilců, kteří budou v rámci programu plat ve výši 10.000 realů (téměř 80.000 korun) dostávat přímo, bude Brazílie posílat plat Kubánců přímo na Kubu, jejíž úřady teprve rozhodnou, kolik budou lékaři dostávat.

Některé brazilské lékařské organizace proti novému plánu protestovaly, neboť najímaní lékařů, kteří neovládají portugalštinu, může podle nich ohrozit životy lidí zvláště v chudých odlehlých regionech země. Brazilská vláda do programu zavedla podmínku, že před nástupem do práce musí každý zahraniční lékař absolvovat třítýdenní stáž, při níž se mimo jiného bude učit portugalsky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?