Břeclavská nemocnice zaznamenala nárůst počtu dětských diabetiků

19. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Břeclav eviduje nárůst počtu dětí s cukrovkou. Ročně přibývá až osm nových pacientů, řekla ČTK vedoucí endokrinologické a diabetologické ambulance dětského oddělení nemocnice Stanislava Hyčková.


Celkově se nemocnice ročně stará zhruba o 50 dětí diabetiků. Stoupající počet dětí s cukrovkou má podle mluvčí Anny Mrázové i Fakultní nemocnice Brno.

Přestože břeclavská nemocnice ročně přijme až osm nových pacientů ve věku od 0 do 18 let, stálý počet vzrůstá jen mírně. „Ročně totiž zhruba pět dětí odejde do dospělé generace, kde jsou až do smrti. Cukrovka je totiž nevyléčitelná, i když se v dnešní době dá dobře léčit,“ uvedla Hyčková.

Podle ní z lékařských statistik vyplývá, že se v Česku za posledních 20 let zvýšil počet dětských diabetiků desetkrát. „Postiženo je touto nemocí jedno dítě z 500. Celostátně evidujeme kolem 2500 pacientů,“ uvedla Hyčková. Čísla označila za alarmující.

Tři nové pacienty ročně zaznamenává i hodonínská nemocnice. Podle primářky dětského oddělení Anežky Kudličkové se nemocnice ročně stará zhruba o 20 dětí s cukrovkou. Noví diabetici v dětském věku každoročně přicházejí i do Fakultní nemocnice Brno, která ročně pečuje celkově o 200 až 300 dětí. „Nárůst není nijak velký a náhlý, ale spíše pozvolný a trvale narůstající,“ upřesnila mluvčí Mrázová.

Podle ní i Hyčkové se dá těžko odhadovat příčina. „Nicméně nelze říct, že přibývá diabetiků kvůli lepším metodám odhalování. V tomto případě to neplatí, protože projevy onemocnění jsou tak jasné, že je lékaři odhalili v dřívějších dobách stejně rychle jako dnes,“ vysvětlila Mrázová. Podle ní je spíš na vině životní styl. „Podíl na tom mají civilizační vlivy, životní prostředí a podobné faktory,“ doplnila Mrázová.

„U dětí se nemoc projeví většinou po nějaké viróze, někdy se ani nezaregistruje. Protože prudce klesne produkce inzulinu, zvýší se hladina cukru, a tím se projeví všechny příznaky,“ uvedla Hyčková. Mezi ně patří například žízeň, nadměrné pití dítěte, ale také častější močení a v některých případech i pomočování. „Děti jsou slabé, unavené a ubývají na váze. Pokud se tyto příznaky neodhalí nebo podcení, pokračuje stav velmi rychle až do ztráty vědomí a může vést až ke smrti,“ zdůraznila Hyčková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?