Břeclavská nemocnice zaznamenala více onkologicky nemocných lidí

30. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Více onkologicky nemocných pacientů zaznamenala s příchodem letošního podzimu Nemocnice Břeclav. Zatímco poslední tři roky zařízení eviduje ročně okolo 200 nových pacientů s nádorem, což je zhruba jeden obden, za poslední dva měsíce řeší ambulance klinické onkologie dva až tři nové nemocné denně, sdělil ČTK mluvčí nemocnice Jiří Lukeš.


Podle náměstka pro léčebnou preventivní péči Masarykova onkologického ústavu v Brně Igora Kisse by měli lidé chodit na preventivní prohlídky, které mohou odhalit onemocnění včas.

Břeclavská nemocnice ošetřuje onkologické pacienty z Břeclavska, Mikulovska, ale i Hustopečska. Kromě přijetí nových pacientů ročně aplikuje zhruba 1000 chemoterapií. „Mezi nejčastější diagnózy patří rakovina tlustého střeva a plicní karcinom, u žen karcinom prsu, u mužů prostaty,“ sdělila vedoucí lékařka břeclavské ambulance klinické onkologie Iveta Lašková.

Podle ní by lidé neměli podceňovat příznaky onemocnění. „V mnoha případech to mohou být banální věci. Čím dříve ale lékař onemocnění odhalí, tím se zvyšuje naděje na uzdravení,“ zdůraznila. Pacienti nad 50 let by měli u praktického lékaře při preventivních prohlídkách absolvovat vyšetření stolice na okultní krvácení a nově od 55 let také kolonoskopii, která je hrazená ze zdravotního pojištění. „Ženy by měly jedenkrát měsíčně provádět samovyšetření prsou, jednou ročně absolvovat gynekologické vyšetření a od 45 let jednou za dva roky mamografii. U mužů se od 50 let provádí v rámci prevence rakoviny prostaty odběr krve,“ doplnila Lašková.

Preventivní prohlídky jsou podle Kisse velmi důležité. „Lze rozpoznat onemocnění dřív, než se začne projevovat. Pokud ho lékař zachytí časně, nádor může jen chirurgicky odstranit a pak pacienta sledovat. V opačném případě může rakovina metastázovat a pacient musí jít na ozařování, chemoterapii a existuje větší riziko, že se choroba vrátí,“ vysvětlil Kiss s tím, že dlouhodobější léčba je také více finančně náročná.

Rakovinou ročně v České republice onemocní 85.000 lidí a 36.000 jich zemře. „Pro představu se každých šest minut tuto diagnózu v Česku dozví jeden člověk a každých 15 minut na toto onemocnění jeden člověk zemře,“ sdělila mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?