Brigádníci budou muset k lékaři jen v případě rizikové práce

31. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Brigádníci, kteří chtějí pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, budou muset podstoupit vstupní zdravotní prohlídku jen v případech, pokud by vykonávali rizikovou práci. Poslanecký návrh novely zákona o specifických zdravotních službách dnes schválil Senát, míří k podpisu prezidentovi.


Nutnost zdravotních prohlídek i pro brigádníky zavedla zdravotnická reforma platná od loňského dubna. Opatření loni zvítězilo v anketě Absurdita roku. Novela také umožní převážně zdravotnickým zařízením poskytovat prohlídky svým zaměstnancům prostřednictvím vlastního lékaře.

Senát před ukončením dnešního jednání debatoval také o nadcházejícím únorovém summitu EU. Vyzval vládu, aby jej informovala o výsledku vyjednaného finančního rámce na léta 2014 až 2020 a porovnala ho s předchozím obdobím, tedy s léty 2007 až 2013.

Opoziční senátoři kritizovali ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) za to, že prý jim nic neřekl o pozici českého premiéra k záležitostem, kterým se summit bude věnovat. „Já to od vlády považuji za pohrdavé vůči Senátu,“ prohlásil senátor a místopředseda opoziční ČSSD Jiří Dienstbier. Blažek se hájil tím, že o těchto pozicích rozhodne vláda až příští středu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?