Brit s ebolou léčený preparátem ZMapp byl propuštěn z nemocnice

4. 9. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Brit, který se v západní Africe nakazil ebolou a dostal experimentální lék ZMapp, byl po desetidenním úspěšném léčení propuštěn z londýnské nemocnice. Devětadvacetiletý William Pooley se ebolou nakazil v Sieře Leone, kde pracoval jako dobrovolník ve středisku pro pacienty infikované touto chorobou.


Podle Světové zdravotnická organizace (WHO) umírá na ebolu v západní Africe více než polovina nemocných lidí. USA mezitím informovaly o nakažení dalšího svého misionáře, který působí v Libérii.

Británie svého občana evakuovala 24. srpna, kdy pro něj poslala letoun královského letectva. Od té doby se léčil v nemocnici Royal Free Hospital v Londýně, která má zvláštní jednotku pro infekční nemoci.

Pooleymu byl podán experimentální lék ZMapp, podobně jako dvěma Američanům, kteří se ebolou rovněž nakazili v západní Africe. Také oni byli koncem srpna prohlášeni za zdravé. Naopak infikovaný španělský duchovní a africký lékař i přes podání zmíněného experimentálního léku chorobě podlehli.

V Libérii se mezitím ebolou nakazil další americký lékař a misionář. Jednapadesátiletý Rick Sacra působil jako porodník a byl ve styku s pacienty, u nichž nebylo známo, že jsou nakažení. Nyní je na izolaci v Monrovii.

WHO dnes uvedla, že virem, proti kterému zatím neexistuje žádná léčba ani oficiálně schválená vakcína, onemocnělo do nynějšího týdne v západní Africe kolem 3500 lidí. Z nich více než 1900 již zemřelo.

Podle WHO dosahuje v západní Africe úmrtnost na ebolu 51 procent, z toho 41 procent v Sieře Leone a v Guineji 66 procent. Nejvíce se podle zdravotníků nakazí lidé, kteří se už starají o své nemocné příbuzné, jež není pro nedostatek zdravotnických zařízení kde hospitalizovat.

WHO také uvedla, že epidemie eboly, která mezitím vypukla také v Kongu, nesouvisí s rozšířením viru v západní Africe.

Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu. Za tuto dobu může být nemocí postiženo více než 20.000 lidí a odhadované náklady dosáhnou nejméně 490 milionů dolarů (asi deset miliard korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?