Británie dá miliardy na přečtení DNA vážně nemocných pacientů

4. 8. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie chce v příštích několika letech investovat 300 milionů liber (přes deset miliard korun) do přečtení DNA u vážně nemocných pacientů. Projekt se má týkat asi 100.000 lidí, kteří trpí rakovinou nebo vzácnými genetickými poruchami, oznámil premiér David Cameron.


Informace získané pomocí sekvencování genomu by měly lékařům pomoci s určením správné diagnózy nebo vytipovat skupiny pacientů, u kterých je vhodné vyzkoušet nové metody léčby.

Projekt státního zdravotního systému NHS, který poběží do roku 2018, je podle některých expertů předzvěstí toho, jak bude vypadat blízká budoucnost medicíny. Už v příští generaci by se čtení DNA u všech lidí mohlo stát běžnou součástí zdravotnické péče, napsal deník The Independent.

Genetické analýzy bude u britských pacientů provádět společnost Genomics England, kterou vlastní NHS. Lidé ale budou muset ke čtení své DNA dát souhlas a být srozuměni s tím, že NHS může získaná data pro účely výzkumu poskytnout farmaceutickým firmám.

Přesná znalost genomu konkrétního pacienta může léčbu nemoci výrazně usnadnit. Například u rakoviny prsu fungují některé léky jen u žen s určitou genetickou mutací a u jiných ne. Díky projektu by lékaři mohli vysledovat tyto zákonitosti i u jiných chorob, a léčbu tak zkrátit a výrazně zlevnit. U vzácných genetických poruch, které je velmi obtížné odhalit, může čtení genomu pomoci při diagnóze, která je základem pro případnou léčbu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?