Británie povolí početí dítěte s DNA tří osob

23. 2. 2015 12:35
přidejte názor
Autor: Redakce

Velká Británie je na cestě stát se brzy první zemí na světě, která povoluje početí dětí s DNA od tří lidí, dvou žen a jednoho muže.




Tamní poslanci totiž schválili zákon, jehož cílem je zamezit přenosu geneticky podmíněných nemocí z matky na dítě. Očekává se, že text schválí i Sněmovna lordů a první dítě by se takto mohlo narodit už na podzim 2016.
Vláda označila možnost předejít přenášení vážných chorob z matek na jejich děti za „světlo na konci tunelu“. Postup je ale stále ve fázi testování. V parlamentu vypukla před hlasováním debata mezi poslanci, kteří oceňují možnost rodit zdravější děti, a těmi, kteří se obávají, že opatření povede k manipulaci s geny s cílem „mít děti na míru“. V Británii se ročně narodí kolem 125 dětí s geneticky podmíněnou vadou, kterou jim předala matka. Postup, který britští poslanci podpořili a který byl vyvinut v Newcastlu, slučuje DNA dvou rodičů se zdravými útvary v buňkách druhé ženy-dárkyně, která zůstává v anonymitě. Výsledkem je, že dítě má desetinu procenta své DNA od druhé ženy, což podle vědců stačí k zamezení přenosu genetické choroby od biologické matky a přitom nijak nemění vzhled dítěte.
„Konečně jsme dospěli k rozhodující etapě, která dává ženám možnost stát se matkou bez obavy, že jejich dítě bude trpět genetickou chorobou,“ uvedl odborník na genetická onemocnění Robert Meadowcroft. Po konečném schválení zákona ale nový postup nebude automaticky použit pro každou ženu v produktivním věku, jež má podobný genetický problém a kterých je v Británii na 2500. Zájemkyně o unikátní zákrok budou muset požádat o vyjádření britský orgán pro bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?