Británie vyšetří okolnosti smrti napálené zdravotnice

12. 9. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Británii začne soudní vyšetřování smrti zdravotnice spojované z prozrazením zdravotního stavu vévodkyně z Cambridge, hospitalizované v roce 2012 kvůli těhotenské nevolnosti. Jacintha Saldanhaová se stala obětí vtipu dvou australských rozhlasových moderátorů, kteří do nemocnice zavolali a předstírali, že jsou členy královské rodiny.


Saldanhaová hovor přepojila na oddělení, kde byla manželka prince Williama hospitalizovaná a tamní sestra telefonující informovala o jejím stavu. Tři dny na to, 7. prosince 2012, Saldanhaová spáchala sebevraždu oběšením.

Soudní vyšetřování může podle stanice BBC trvat dva dny, předvoláno je devět svědků. Při předběžném slyšení sdělil jeden z policejních důstojníků, že kolem smrti Saldanhaové nejsou žádné podezřelé okolnosti. Měla zraněné zápěstí a v jejích věcech se našly vzkazy na rozloučenou.

Mezi svědky nebude ani jeden z moderátorů rozhlasové stanice 2Day FM, kteří svým žertem přivedli zdravotnici indického původu k rozhodnutí se zabít. Jde o Michaela Christiana a Mel Greigovou, které se britská justice rozhodla nestíhat. Oba se veřejně omluvili s tím, že nepředpokládali, že by jejich čin, který měl být nevinným žertem, mohl mít takové následky. Jejich případ byl předán Austrálii, kde se právníci přou, zda rozhlasová stanice neporušila zákon, když telefonát odvysílala.

Vyšetřování v Británii se má zaměřit na duševní stav Saldanhaové a na její profesní trénink. Zdravotnice, která zemřela ve 46 letech, byla považovaná za výbornou pečovatelku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?