Británii trápí obezita, mohla by to prý vyřešit daň z tloušťky

12. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obezita trápí nejen rozvojový svět, ale i Velkou Británii. S tloušťkou zde souvisí až deset procent úmrtí ročně. Experti se ale nedokáží shodnout na řešení současné situace. Mnozí přicházejí i s extrémními návrhy. Jedním z nich je i zvýšení daní pro lidi, kteří obezitou trpí...


Jedním ze zastánců tohoto návrhu je podle internetového serveru BBC i novinář Giles Coren, který se věnuje především hodnocení restaurací. Vyhlášený gurmán navrhuje, aby se speciální „daň z tloušťky“ počítala podle indexu tělesné hmotnosti (body mass index - BMI).

Výpočet je velmi jednoduchý. Každý si může udělat druhou odmocninu svého BMI, výsledek vydělit 100 a výsledná daň je na světě. Pokud je BMI například 36, což je silná obezita, daň podle tohoto propočtu činí šest procent.

V případě, že Brit zaplatí ročně na daních 10.000 liber (asi 400.000 korun, nově by platil o šest procent víc, tedy 10.600 liber (zhruba 434.000 korun).

Coren sice připouští, že jeho nápad je „lehce absurdní“, ale podle něj se Británie nachází v krizi, kterou je třeba řešit velmi drasticky. Argumentuje tím, že nadváha není způsobena závislostí, jde údajně jen o nedostatek sebekázně a sebeúcty.

Existují ale i méně extrémní návrhy jak rostoucí počet obézních lidí řešit. Britští liberální demokraté tu a tam navrhují zavedení daně z cukru či nasycených tuků (například cholesterol), které obsahuje řada volně prodávaných potravin. Coren ale tuto ideu odmítá. Podle něj je nespravedlivá, jelikož trestá i lidi, kteří se jsou schopni kontrolovat a stravují se velmi umírněně.

Odborníci ale s Corenem nesouhlasí. „Když jsem si jeho návrhy přečetl, musel jsem se podívat na datum jestli náhodou není apríl. Já to považuji za vtip,“ řekl BBC doktor Ian Campbell. Podle něj by daň z tloušťky byla „byrokratickou noční můrou“ a byla by obrovsky nespravedlivá. Navíc by postihovala sociálně slabé vrstvy, mezi nimiž je obezita nejvíce rozšířena.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?