Britská vláda zakázala dětem hranolky

22. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle nových standardů výživy vydaných britskou vládou se budou dětem v rámci školního oběda podávat nejméně dvě porce ovoce nebo zeleniny. Od září musí být školní jídlo v Anglii bez nekvalitních masových výrobků, šumivých nápojů, brambůrek a čokolády...


Ve Velké Británii budou mít děti hranolky maximálně dvakrát týdně.

Místo toho musejí školní jídelny pravidelně nabízet vysoce kvalitní maso, kuřata nebo ryby.

Zakázaný je také prodej nekvalitních potravin ve školních obchodech s jídlem a prodejní automaty.

„Je to opravdu ambiciózní program,“ řekl ministr školství Jim Knight pro rádio BBC. „Kompletně transformovat kulturu stravování a kvalitu jídla ve školách a napravit tak desetiletí zanedbávání bude trvat dlouhou dobu.“

Změní se celý systém

Standardy výživy jsou součástí programu na zlepšení jídla ve školách s rozpočtem 220 miliónů liber, který vyhlásila v březnu minulého roku tajemnice pro vzdělávání Ruth Kelly.

Její slib byl důsledkem veřejného protestu nad kvalitou jídla podávaného žákům, který vedl známý televizní kuchař Jamie Oliver.

Tyto peníze navíc jdou na pokrytí cen lepších přísad a také na zaškolení zaměstnanců školních kuchyní.

Existuje však i obava, že tak přísný zákaz může selhat.

„Pokud začnete prosazovat tak velkolepý zákaz, děti budou raději volit jiné možnosti jít domů nebo navštívit nějakou místní prodejnu smažených ryb s hranolky,“ říká Mick Brookes, generální tajemník National Association of Head Teachers.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?