Britské sestry jsou zavaleny administrativou

7. 5. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Britské setry stráví více než šestinu svého pracovního týdne papírováním. Vyplývá to z průzkumu profesní organizace Royal College of Nursing (RCN).


Z průzkumu, v jehož rámci RCN oslovila na 6 tisíc sester, vyplynulo, že 17,3 % své pracovní doby zdravotnice stráví byrokratickými úkony, nejčastěji vyplňováním, kopírováním a posíláním nejrůznějších objednávek. Většina oslovených uvedla, že objem papírování neustále narůstá a odvádí je od péče o pacienta.

Britská vláda již anoncovala, že chce byrokracii ve zdravotnictví zmírnit až o třetinu. Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt zadal organizaci NHS Confederation, zastřešující členská zařízení v rámci NHS, provedení příslušného šetření. Jeho výsledky by úřad měl mít k dispozici během několika následujících měsíců.

„Výsledky průzkumu RCN známe a jsme jimi znepokojeni. Myslím, že je nesmírně důležité, abychom zajistili, že naši zaměstnanci stráví maximum času se svými pacienty,“ komentoval situaci výkonný ředitel NHS Confederation Mike Farrar.

Opozice: Na vině je vláda

RCN, jež průzkum prezentovala na své výroční konferenci koncem dubna, uvedla, že více než čtvrtina sester pracuje v zařízení či na oddělení, které nemá žádného administrativního pracovníka. Veškeré úkoly spojené s administrativou tak spadají na střední zdravotnický personál.

„Zveřejněné údaje jasně dokazují, že sestry tráví zbytečným papírováním šokující množství své pracovní doby. Ano, určitý díl administrativních úkonů je nezbytný a i nadále se touto činností zabývat budou, ale je třeba si uvědomit, že pacienti chtějí mít sestry po svém boku, nikoli zavalené papíry,“ prohlásil generální tajemník RCN Peter Carter.

„Objednávání zásob léčiv či zdravotnických prostředků, nebo dokonce jídla je naprostým plýtváním z hlediska platu a schopností sester. Stačilo by přitom zaměstnat administrativního pracovníka, který by tyto úkony zajišťoval,“ je přesvědčena zástupkyně RCN Janet Daviesová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?