Britské zdravotní sestry se bouří proti škrtům ve zdravotnictví

14. 4. 2011 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Britské zdravotní sestry se ostře postavily proti vládním reformám zdravotnictví a varovaly, že škrty budou mít katastrofální důsledky pro pacienty.


Kongres Královského sdružení ošetřovatelů (RCN) v Liverpoolu prakticky jednohlasně vyslovil nedůvěru reformám britského státního zdravotnictví, které prosazuje ministr zdravotnictví Andrew Lansley.

Proti jeho záměrům hlasovalo 99 procent delegátek a delegátů kongresu. Je to poprvé za více než 30 let, co RCN odhlasovalo takovou rezoluci proti ministrovi zdravotnictví. Delegáti kongresu se domnívají, že vládní reformy povedou k tomu, že bude méně zdravotních sester a méně poskytovaných služeb, což bude mít „katastrofální důsledky pro péči o pacienty“.

Již na začátku sjezdu v pondělí RCN zveřejnilo závěry studie, podle níž polovina z 10.000 pracovních míst, která mají být do roku 2015 zrušena, budou v Anglii a Walesu lékaři a zdravotní sestry.

Britská vláda konzervativců a liberálních demokratů se snaží snížit rozpočtový schodek rozsáhlými, až dvacetiprocentními škrty ve státním sektoru. Zdravotnictví je z těchto škrtů vyňato, ale nedostane prakticky přidáno. Vzhledem ke stárnutí populace, dražším technologiím a lékům a inflaci, musí i tak najít do roku 2015 úspory ve výši asi 20 miliard liber (548 miliard korun).

Podle vlády je tyto úspory možné najít omezováním administrativy. Podle RCN ale dopadnou škrty z velké části také na personál, který se přímo stará o pacienty.

Také šéf sdružení lékařů pracujících na pohotovostech v nemocnicích John Heyworth dnes listu The Guardian řekl, že šetření ve zdravotnictví již poškozuje péči o pacienty vzhledem „k omezenému počtu zaměstnanců a lůžek“. Podle posledních údajů se prodloužila doba čekání na pohotovosti a zrušeno bylo 890 míst v ambulancích.

Lansley byl také kritizován za to, že se dnes pouze sejde se skupinou 60 členů RCN, ale na rozdíl od svých předchůdců nevystoupí na kongresu organizace.

Podle listu The Independent se na sjezdu mluví i o tom, že by se vlivné RCN mohlo poprvé ve své historii uchýlit k prvnímu organizovanému protestu. I když šéf organizace Peter Carter zpochybnil možnost stávky, na kongresu se diskutuje o tom, že by zdravotní sestry mohly začít pracovat jen počet hodin, které mají ve smlouvě, plně využívat přestávek na jídlo a nevyplňovat administrativní dokumenty nad rámec povinností vymezených ve smlouvě.

Vláda předložila parlamentu zákon, který zásadně mění poměry ve zdravotnictví. Hlavní pravomoci převádí na obvodní lékaře a jejich konsorcia a chce řadu služeb převést na soukromé firmy. Proti těmto plánům se zvedá stále větší odpor i mezi vládními poslanci, takže Lansley minulý týden oznámil, že konzultace o reformě zdravotnictví prodlouží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?